Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

SEB-kunder svindlade på miljoner

Advokaten: "Underlaget är väldigt svagt"
1:06 min

Ett 20-tal kunder i banken SEB har svindlats på sammanlagt 52 miljoner kronor. Det rapporterade TV4:s ekonominyheterna i går. Sju personer, varav en anställd på banken, har häktats för inblandning.

– Han är delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman, alternativt grovt bedrägeri, säger advokat Gustaf Ljungström som företräder en av de häktade.

Även om personen i fråga förnekar brott, är det är alltså minst en anställd på SEB som misstänks för att ha medverkat till att föra över pengar från förmögna kunders konton till ett antal andra personer.

På SEB vill man idag inte kommentera mångmiljonsvindeln, men i ett pressmeddelande skriver man att de berörda kunderna är informerade och att banken kommer att betala tillbaka deras pengar.

Det misstänkta brottet polisanmäldes den 18 oktober och sju personer sitter just nu häktade. Men enligt polisen letar man dessutom efter ytterligare tre personer som misstänks vara inblandade i bedrägerihärvan.

Men enligt advokat Gustaf Ljungström är det ännu oklar när eller ens om fallet kommer att tas upp i domstol.

– Jag gör den bedömningen utifrån de uppgifter jag har fått, och det som jag har lagt fram för mig mot min klient tycker jag är väldigt svagt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".