Afghanistan

Knäckfrågan är hur länge trupperna ska stanna

I dag har statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och socialdemokraternas ledare Mona Sahlin träffats för att samtala om de svenska truppernas närvaro i Afghanistan.

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander svarar på några frågor om det blir en överenskommelse.

Vilken är den stora knäckfrågan?

Det är hur länge den svenska truppen ska vara kvar i Afghanistan och när de första soldaterna ska börja åka hem. Propositionen som man ska fatta beslut om nästa vecka ska innehålla besked om det.

Hur nära en lösning är man?

Parterna verkar närma sig varandra och de rödgröna väntas besluta under dagen om de vill inleda förhandlingar, men att döma av Mona Sahlin tycker hon att de rödgröna ska göra det.

Vad krävs för att man ska komma överens?

De rödgröna vill börja ta hem svenska soldater nästa år och att alla ska vara hemma i slutet av 2013. Regeringen har inte velat sätta något slutdatum, men ansluter sig till den så kallade Kabulkonferensens slutsatser om gradvis överlämnande av kontrollen i Afghanistan under 2014.

Såväl de rödgröna som regeringen har talat om att svenska militärer ska stanna kvar även efter 2014 för att delta med utbildning av afghansk militär och polis till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".