Flera dödsoffer i Gaza

I Mellanöstern trappas våldet upp. På tisdagen rapporteras det om våldsamma sammandrabbningar i Gaza med flera dödsoffer på båda sidorna.

Som vanligt kan utvecklingen i Mellanöstern beskrivas med siffror. Sex dödade israeliska soldater. Fem dödade, och mellan 40 och 50 skadade palestinier.

Tisdagen ser ut att bli ovanligt blodig, till och med med Mellanösternmått mätt.

Rakettillverkning
Som så många gånger förr gick israeliska trupper tidigt i morse in i Gaza för att, enligt landets militärledning, stoppa palestinsk tillverkning av raketer.

Men den här gången var Hamas och andra på den palestinska sidan ovanligt väl rustade att bjuda motstånd. Sex israeliska soldater dog när deras bil körde på en mina, enligt palestinska källor.

Israels armé däremot har inte bekräftat antalet dödade. Hamas säger sig ha filmbevis för de israeliska offren.

Gravid fyrabarnsmor dödad
Gaza fortsätter alltså att ge israelerna svår huvudvärk, nyligen dödades en gravid israelisk kvinna och hennes fyra barn av palestinier i just Gaza.

De stora insatser som krävs för att skydda israeliska bosättningar är en orsak till att Israels premiärminister Ariel Sharon vill ha en reträtt ut ur Gaza.

Sharon har dock stött på motstånd från de egna likudmedlemmarna som i en partiomröstning har sagt nej.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".