USA behåller banden till Arafat

USAs president George Bush går inte Israel till mötes: Washington behåller förbindelserna med palestinernas president Yasser Arafat.
Israels premiärminister Ariel Sharon hade natten till fredagen ett möte med president Bush. Bush upprepade sina krav på att Yasser Arafat ska göra mer för att stoppa våldet i Mellanöstern. Men han gick inte Sharon till mötes när det gäller Israels krav att klippa banden till Yasser Arafat. ''Arafat har hört oss, det kan inte sägas tydligare'', sa George Bush och försäkrade Ariel Sharon att USA kommer att fortsätta sätta press på Yasser Arafat att stoppa terrorismen. Däremot undvek Bush frågan om USA kommer att bryta förbindelserna med Arafat och efter mötet hade israeliska och amerikanska diplomater olika versioner av vad de båda ledarna sagt till varandra. Enligt israelerna lyckades Sharon övertyga Bush, medan Vita Husets talesman förnekade att USA planerar några förändringar av relationen till Arafat. Men bortom Arafats vara eller icke vara, sa den israeliske före detta generalen och stridsvagns-befälhavaren Sharon, att han i slutändan, ser framför sig en Palestinsk stat. Det var inte första gången Sharon talade om en palestinsk stat, han har i intervjuer sagt att han ser framför sig en avmilitariserad palestinsk stat på 42% av Västbanken och Gaza - dvs mindre än hälften av vad palestinierna hoppas på. Palestinierna vill ha tillbaka hela Västbanken och Gazaremsan och påpekar att dessa ockuperade områden tillsammans endast utgör 22% av det som en gång kallades Palestina.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".