Riksbanken vill förändra banklagstiftning

Finanskrisen har visat att Sverige behöver en förändrad banklagstiftning, och det på flera olika punkter, det anser Riksbankschefen Stefan Ingves. Nu vill Stefan Ingves vill se en tydligare rollfördelning mellan landets olika finansiella myndigheter men också att Riksbankens ansvar för den finansiella stabiliteten tydligare slås fast i Riksbankslagen.

Det är hit, till Riksbanken på Brunkebergstorg 11 som bankcheferna kommer när de har fått problem och måste låna pengar. Riksbanken är den sista möjliga långivaren. Men lagstiftningen vad gäller finansiell stabilitet är oklar och nu vill Riksbankschefen Stefan Ingves se en ny lag:

– Paragrafen som står där som handlar om finansiell stabilitet säger att vi ska främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Att översätta detta främjande till någonting konkret när det gäller finansiell stabilitet är inte alltid alldeles lätt. Det betyder att vi får ett läge när lagstiftningen är vag och när det blir bekymmer hamnar finansiella institut hos oss och det är olyckligt tycker jag för då vet man inte riktigt vad det innebär och vad vi ska göra och vad andra ska göra, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Viktigast för Riksbanken är alltså att reda ut rollfördelningen - särskilt med Finansinspektionen.

För Finansinspektionen övervakar enskilda banker medan Riksbanken ska hålla koll på hela det finansiella systemet. Det är alltså inte glasklart vilken myndighetschef som ska bestämma om en bank hamnar i kris och riskerar att stjälpa hela det finansiella systemet.

Riksbankschefen Stefan Ingves är långt ifrån ensam om att vilja se en ny lag, också från Finansinspektionen och Riksgälden har det kommit liknande krav och det är ett omfattande arbete som behöver göras säger Stefan Ingves:

– Det är inte bara fråga om en enda paragraf eller ett fåtal paragrafer som ska ändras här, utan det handlar i stor utsträckning om rollfördelning mellan myndigheter och det är ganska många olika regler som ska gå in i varandra. Man ska kunna ingripa i tid och när man gör det ska man kunna göra det med kraft, säger Riksbankschefen.

Själva arbetet med en ny banklag ligger nu på nye finansmarknadsministern Peter Normans bord. Han är bara en i raden av ansvariga ministrar som hanterat frågan alltsedan krisen på 90-talet arbetet. Och när finanskrisen slog till fick finansdepartementet arbeta dag och natt för att få fram en tillfällig lag. Det vore allvarligt om ingen ny lag skulle blir klar nu säger Stefan Ingves.

– Den största risken är att om man tar ett omtag, och det blir ingenting, och det innebär att någon annan långt i framtiden sitter här utan att veta riktigt på vilken ruta man ska börja när det blir bekymmer, säger Stefan Ingves.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".