1 av 2
Klicka för grafik över Transparencys korruptionsindex 2010 (extern länk)
2 av 2
JUSTITIEMINISTERN

Ask vill se korruptionsutredare inom polisen

"Det krävs särskilda kunskaper"
1:38 min

Sverige har sjunkit lite i rankningen av världens minst korrupta länder, visar ett index från organisationen Transparency International. En förbättring som organisationen efterlyser är mer resurser till att utreda korruptionsbrott.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz arbetar vid Riksenheten mot korruption inom åklagarmyndigheten. Han och kollegerna har fullt upp.

– Vi har i dag utredningar i hela landet och just nu är vi tre åklagare. Vi räcker inte till. Vi jobbar alla tre mer än vi egentligen skulle behöva, säger Nils-Eric Schultz.

Nils-Eric Schultz som just nu är mycket upptagen med den omfattande korruptionsutredningen i Göteborg, tycker att han där har bra stöd från polisens utredare, men han konstaterar att polisens rutin och resurser varierar.

– Vi vill egentligen inte konkurrera med utredare som kanske ska egna sig åt narkotikamål. Vi skulle vilja ha våra egna utredare som är specialutbildade för just det här området. Jag tror att det kommer att behövas, säger Nils-Eric Schultz.

Just resurser till utredning och åtal av korruption utpekas som ett viktigt motmedel av den svenska delen av organisationen Transparency International, som har gjort rankningen där Sverige är fortfarande ett av världens minst korrupta länder, men inte längre bäst som för två år sedan.

Index har satts genom att man bett medborgare och experter i alla länder bedöma hur vanlig korruption är.

Andra förslag mot korruption är att stärka lagens skydd för personer som slår larm om misstänkt korruption. Regeringen funderar just nu på åtgärder för att motverka korruption och ett förslag väntas i vår.

Justitieminister Beatrice Ask säger i dag att hon vill ha särskilda korruptionsutredare inom polisen.

– Vi tittar just nu på om vi skulle behöva ha en central enhet hos Rikskrim som sysslar med just detta. Det krävs särskilda kunskaper och det är en den erfarenheten man har dragit inom åklagarväsendet och därför har de här särskilda åklagarna. Jag tror att effektiviteten blir högre om man på polissidan har motsvarande kompetens, säger justitieminister Beatrice Ask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".