USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld

Bush kylig till krav på Rumsfelds avgång

President George W Bushs upprepade starka stöd för försvarsminister Donald Rumsfeld har väckt bestörtning i Arabvärlden och i USA kräver ledande demokrater försvarsministerns avgång.

Demokraternas presidentkandidat John Kerry har tagit initiativet till ett upprop där krav ställs på Donald Rumsfelds avgång som en följd av övergreppen mot de irakiska fångarna i Abu Ghraibfängelset i Bagdad.

Starkt stöd
President George W Bush kunde inte ha uttryckt sitt stöd för försvarsministern starkare än han gjorde vid ett besök vid Rumsfeldts arbetsplats Pentagon i måndags kväll.

Inför tv-kamerorna vände sig Bush till Rumsfeld och berömde honom för som det hette ett enastående arbete.

Politiska analytiker i Arabvärlden har reagerat med häpnad och menar att alla ursäkter för skandalen verkar som tomma ord så länge som Rumsfeld sitter kvar som försvarsminister.

Skymf mot arabvärlden
Förnedringen av de irakiska fångarna är en skymf mot alla araber, säger statsvetaren Jawad al-Anani till nyhetsbyrån Reuters och förmodar att försvarsministern skulle ha sparkats om offren hade varit amerikaner.

USA:s president har mycket starka skäl för att backa sin försvarsminister trots den anstöt som väcks i världen.

Kriget i Irak har varit Donald Rumsfelds krig och därför skulle hans avgång ha en väldig symbolisk laddning och kunna tolkas som ett ifrågasättande av själva kriget från den amerikanska regeringens sida.

Så länge som kritiken kommer främst från demokraterna är den förutsedd och politiskt hanterbar men om kravet på försvarsministerns avgång skulle växa också bland republikanerna kan hans ställning bli ohållbar. Det stora problemet för Vita Huset och Pentagon är att det inte går att veta hur skandalen kommer att utveckla sig.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".