Irakiernas vardag: bomber, kidnappningar, strider

I Irak pågår våldsamheter på många håll, med minst tre dödade i en bombexplosion och efter en attack mot en stor fordonskonvoj saknas flera människor.

Ett vanligt dygns facit från Irak: minst tre dödade i en bombexplosion i de tidiga morgontimmarna vid en marknadsplats i Kirkuk i norra Irak, i Bagdad dödades en rysk civil och två andra kidnappades, på en tredjedel av vägen mellan Jordanien och Bagdad, vid Ruthba, attackerades en konvoj med över 20 fordon varav många förstördes. Flera civila rapporteras saknade.

Något dussintal döda
Från Najaf är det rapporter om strider mellan amerikanska ockupationsstyrkor och den shiamuslimske vildhjärnan al-Sadrs milis, något dussintal sägs ha dödats.

Medan hemmafronten är upptagen med att hantera chocken efter alla uppgifter och bilder om ockupationsmaktens grymhet mot irakiska fångar, pågår en vardagsverkligheten i Irak som inte är så mycket mer lustfylld med strider och attacker och bombdåd och kidnappningar i stort sett under var och en av dygnets timmar.

Förstadium till inbördeskrig
Av en av de största brittiska säkerhetsföretagen, AKE-group, som fortlöpande analyser säkerhetssituationen i landet, beskriver i sin senaste rapport läget som förstadiet till rent inbördeskrig.

Det utomordentligt ansedda International Crises Group, lett av förre finske presidenten Martti Ahtisaari, hävdar i sin senaste analys att situationen är mer prekär än någon gång det dryga senaste året sedan Saddam Hussein störtats.

Möjligheterna till ett framgångsrikt överlämnande av en del av makten den sista juni blir sämre och sämre, enligt International Crises Group. Att rätta till allt som gått och fortfarande går fel är det snart inte mångas möjligheter kvar till.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".