Sms-tjänst räddar liv vid hjärtstopp

"Målsättningen är att det ska kunna permanentas"
1:48 min

I Stockholm testar man att larma frivilliga privatpersoner via sms när någon i närheten fått hjärtstopp. De frivilliga hjärt- och lungräddarna får larmet samtidigt som polis och ambulans, men är ofta först på plats.

Martin Dahlberg fick ingripa i somras.

– Det var en kväll jag satt hemma och läste. Då fick jag det här sms:et och tog genast på mig skorna och sprang 200-300 meter härifrån. Jag ringer på dörren, en anhörig öppnar och visar sin fru, som ligger på golvet. Hon kan inte svara och jag påbörjar då hjärt- och lungräddning, säger Martin Dahlberg.

Martin Dahlberg vet hur man gör vid ett hjärtstopp. Det gäller att trycka på bröstkorgen på den som har fått hjärtstopp, mitt emellan bröstvårtorna, 100 gånger i minuten, till ambulansen kommer. Då hålls blodcirkulationen i gång.

Varje år drabbas cirka 900 stockholmare av hjärtstopp och de flesta dör, men i Stockholm finns uppåt 100 000 privatpersoner som Martin, som kan hjärt- och lungräddning och kan ingripa.

Sedan i maj har 1 600 sådana personer anmält sig via hemsidan Sms-livräddaren, att de vill ha larm om hjärtstopp till sin telefon.

Tekniken gör att bara de som är närmast får larmen. Det har blivit drygt tio personer varje gång.

72 larm har gått ut och hittills har deltagarna varit före både polis och ambulans ungefär var tionde gång.

Det är bra. Varje minut räknas till hjälpen kommer fram.

Nu vet man att tekniken fungerar och att folk ställer upp, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar på Södersjukhuset i Stockholm.

Nästa steg är att kolla exakt hur många liv som räddas på det här sättet.

– Vi kommer att göra så att vi låter vartannat larm går ut till de här sms-räddarna och vartannat larm får man använda sig av den standardhjälp som finns via ambulans brandkår och polis. Målsättningen är att det här ska kunna permanentas och bli en del i samhällets beredskap i den här typen av situationer, säger Mårten Rosenqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".