Läget ljusnar för ekonomin

Det ser allt ljusare ut för den svenska ekonomin, enligt två konjunkturprognoser som presenterades på förmiddagen. Bakom den ena prognosen står banken SEB.

Just nu är det många saker som pekar uppåt - både för den internationella ekonomin och den svenska, trots den senaste tidens bakslag med bland annat börsoro och stigande oljepris.

Internationellt är det framför allt ekonomion i USA som är på väg att ta fart rejält.

Bland positiva faktorer för svensk del är det positiva att exporten går bra, att telekombranschen har vänt upp och att investeringarna inom industrin börjat ta fart. Och riksbakens räntehöjningar kommer först i slutet av året och blir inte så stora. Men bilden påverkas också av en kalendereffdekt - att vi i år arbetar fler dagar än förra året.

Bakom den andra prognosen står OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Och den talar om en stabil uppgång för den svenska ekonomin, men påpekar samtidigt att dåliga finanser i stat och kommuner riskerar att leda till skattehöjningar och personalnedskärningar.

På den negativa sidan är att det skapas få nya jobb - företagen blir effektiva och behöver helt enkelt inte nyaställa.

Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".