1 av 7
Bybor evakueras från området kring vulkanen. Foto: Scanpix
2 av 7
3 av 7
Räddnignsarbetare i området som drabbades av vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
4 av 7
Räddnignsarbetare i området som drabbades av vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
5 av 7
Räddningsarbetare söker efter överlevande. Foto: Scanpix
6 av 7
By i det drabbade området. Foto: Scanpix
7 av 7
Räddningsarbetare bär bort en av dem som omkom i vulkanutbrottet. Foto: Scanpix

Dramatiska vittnesmål om tsunamin

"Vissa flög 200 meter"
1:23 min

I Indonesien har myndigheterna ännu inte nått ut till de svårast drabbade områdena efter tsunamin. Men dramatiska berättelser från ögonvittnen har börjat komma.

Minst 112 personer har omkommit och över 500 är borta efter tremeters-vågen som svepte in hundratals meter över öarna utanför Sumatra.

Samtidigt som skalvet som orsakade tsunamin så fick vulkanen Merapi på den indonesiska ön Java ett utbrott. Där befaras minst 25 personer ha omkommit.

Australiensaren Rick Hallet driver ett charterbåtföretag på Sumatra. Han och en grupp australiensiska turister hade en fest på en båt inne i en bukt när en jättevåg slog till. 

– En två, tre meter vit vägg av vatten kom in i bukten. Framför oss låg en annan ankrad båt. Vågen lyfte upp den och kastade den mot vår båt. Båten träffade oss, berättar han för AP.

– En eldboll for rakt genom vår båt där vi höll på att festa, sjunga och dansa, säger Rick Hallet. Vår båt exploderade. Allt gick fort, vi kastade surfbrädor, fendrar och annat i vattnet och hoppade i, berättar han.

Turisterna höll fast i vad de kunde för att hålla sig flytande i vattnet för att till slut kastas upp på land. Vissa flög 200 meter, berättar Hallet.

– Vi klättrade upp i de högsta träden vi kunde hitta och satt där i en och en halv timme berättar Rick Hallet för AP.

Sedan kunde han räkna och kontrollera att alla 15 australiensare ombord överlevt.

Nio surfare som försvann efter det indonesiska skalvet har återfunnits, sade myndigheterna på onsdagen. De återfunna är australier som besökte den bland surfare populära ögruppen Mentawai.

Australiens utrikesdepartementet sade att mobiltelefonkontakten med surfarna försvunnit vid skalvet. De befann sig då ombord på en båt och har berättat att de inte känt av jordbävningen eller tsunamin.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".