Läget ljusnar för svensk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för den svenska ekonomin, enligt två konjunkturprognoser som presenterades på tisdagsförmiddagen.

Bakom den ena av prognoserna står banken SEB.

– För Sveriges del är det en ganska bred konjunkturuppgång som vi ser just nu. Exporten går bra och investeringarna börjar ta sig. Reallönerna för dem som har jobb stiger därför att inflationen är välldigt låg, säger Klas Eklund, chefsekonom vid SEB.

I går, måndag, såg vi hur världens börser rasade och oljepriset har stigit kraftigt den senaste tiden. Hur påverkar det konjunkturen?

– Det är klart att det är ett streck i räkningen. Framför allt oljan tror jag är viktig. Börserna åker hela tiden upp och ner och det har ingen direkt effekt på konjunkturen om det inte skulle bli ett jättestort ras, vilket jag inte tror.

Just nu är det många saker som pekar uppåt både för den internationella ekonomin och den svenska trots det senaste bakslaget med bland annat börsoro och stigande oljepris.

Internationellt är det framför allt ekonomin i USA som är på väg att ta fart rejält.

Telekom vänder upp
Bland positiva faktorer för svensk del är att exporten går bra, att telekombranschen har vänt upp och att investeringarna inom industrin börjat ta fart.

Och Riksbankens räntehöjningar kommer först i slutet av året och blir inte så stora, enligt SEB:s prognos. Men bilden påverkas också av en kalendereffekten, att vi i år arbetar fler dagar än förra året.

Bakom den andra prognosen står OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Också den talar om en stabil uppgång för den svenska ekonomin, men påpekar samtidigt att dåliga finanser i stat och kommuner riskerar att leda till skattehöjningar och personalnedskärningar.

Få nya jobb skapas
På den negativa sidan är att det skapas få nya jobb. Men för andra ser det bättre ut.

– För dem som har jobb ser det bättre ut för de kommer att få mer pengar i plånboken i de flesta fall därför att inflationen är låg och lönerna stiger lite grann, säger Klas Eklund.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista