Bostäder byggs för rika äldre

Mitt i bostadsbristen byggs det drömbostäder för äldre. Tröskelfria lägenheter för den som har pengar och för servicen får man betala själv.

Ulla Glas i Bromma, i Stockholm, lämnar sin villa efter 34 år och flyttar till en av Seniorgårdens nya bostäder.

– Det är, ska vi kalla det för, lyxäldreboende.

Varför flyttar du?

– Det är en blandning av Ringholm och att jag är van vid att ha bra framförhållning.

Min mamma blev över 90 år, säger Ulla Glas, pensionär sedan några år. Hon lämnar nu Brommavillan efter 34 år och flyttar till en ny bostadsrätt i närheten, som blir klar nästa vår. Hyran blir lägre än fastighetsskatten på villan.

Bostadsrätten uppförs av byggjätten JM:s Seniorgården. De satsar på bostadsrätter för +55-are. Seniorgården har byggt 2 000 lägenheter på ett 50-tal platser, mest runt storstäderna.

Inget omhändertagande
Reklamen talar om drömbostäder och det är ett slags Sörgården för äldre mitt i bostadsbristen: tröskelfritt, säkerhetsdörr och praktiska handtag i badrummet, gemensamhetslokal och gästrum i huset.

Någon vård ingår inte, men man kan köpa till olika servicepaket med städning.

Här kommer jag att kunna bo kvar, säger Ulla Glas.

– För jag tror att vi i framtiden får vänja oss vid att vi inte kommer att bli omhändertagna. Att staten kommer att ta hand om en, det tror jag bara är fnys. Då gäller det att man skaffar sig en bostad där det är möjligt att bo även om man inte blir omhändertagen.

Gillas av bostadsministern
Ulla Glas har köpt en femma för över 3 miljoner. Hennes grannar blir andra, äldre brommabor, som får pengar till insatsen när de säljer sina villor. Ett boende för äldre med god ekonomi. Men Birgitta Seman, chef för Seniorgården i Stockholms län, ser inte nått kategoriboende.

– Vi har inte den här institutionskänslan utan vi har satsat på vackra, ljusa bostäder. Jag upplever inte att det handlar om ett kategoriboende som man kanske kunde uppleva de här servicehusen som på 1980-talet.

Gillas av bostadsministern
Borätter för +55-are som Seniorgården, gillas starkt av bostadsminister Lars-Erik Lövdén. Det frigör äldre och större bostäder för andra, säger han och han ser inga större problem med att inte alla gamla har råd.

– Säljer man det egna hemmet får man loss lite pengar så att man kan satsa på ett +55-boende. Det här tycker jag i många fall kan vara en utmärkt boendeform.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".