Hem och skola betalar dyrt för insamling

Riksförbundet Hem och Skola betalar dyrt för att få pengar insamlade. Av de drygt 42 miljoner kronor förbundet fick in under två kampanjer i fjol gick nästan 34 miljoner till ett telemarketingföretag.

Det visar en genomgång av Sveriges Televisions Uppdrag granskning.

– Alla avtal kan diskuteras. Men det är faktiskt så att vi får de pengarna så att vi kan klara av verksamheten med den målsättning vi har, säger Ronny Kanstrup, ordförande för Hem och Skola till Uppdrag granskning.

Avtalet med telemarketingföretaget sträcker sig ända till 2027.

– Den biten kan jag säga att jag gärna hade omförhandlat, säger Ronny Kanstrup i programmet.

I en ansökan om statsbidrag har Hem och Skola uppgivit att förbundet har 40 000 medlemmar varav minst hälften är elever eller föräldrar. Och det höga medlemsantalet gör att organisationen fick 675 000 kronor i statsbidrag i fjol.

Men egentligen har inte Hem och Skola mer än runt 3 900 medlemmar. Resterande som redovisats som medlemmar är företag, kommuner och landsting som skänkt pengar till Hem och Skolas kampanjer för en tryggare skolgång, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".