Gisela Pribe.

Många ungdomar säljer sex

Det kan vara så många som flera tusen ungdomar i Sverige som har sålt sex mot betalning, enligt en undersökning som presenterades i dag, tisdag av Institutionen för barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet.

Nästan hälften av de tillfrågade ungdomarna, även bland de som inte säljer sex, tycker att det är okej att andra gör det.

Det var ungefär en procent av de över fyra tusen artonåringar i undersökningen som har svarat ja på frågan om de har sålt sex mot ersättning i någon form.

De flesta ungdomarna sa att de var från 14 år och uppåt när de sålde sex. En tredjedel av dem hade gjort det vid fler än fem tillfällen.

Flera tusen
Slår man ut siffran på det totala antalet tonåringar i Sverige så skulle det motsvara att det finns flera tusen ungdomar som har sålt sex.

Bakom dem finns samma sociala faktorer som är kända från vuxenprostitutionen: att de själva har varit utsatta för sexuella övergrepp, har fler psykiska besvär, att de själva har begått brott i större utsträckning än genomsnittet och att de dricker mer sprit och röker mer och har sexuell debut tidigare och har fler partners än medelsvensson.

Lever ett sexualiserat liv
Gisela Priebe från Institutionen för barn- och ungdomspsykiatri har gjort undersökningen.

– De har kanske större erfarenhet än andra ungdomar, de har oftare lust, de lever ett ”ganska sexualiserat liv”, säger hon.

Det är fler pojkar än flickor som har sålt sex och tydligt är att de oftare har invandrarbakgrund och vanligast är att de har gjort det för pengar.

Accepterar prostitution
Ungdomarna fick också frågor om sina attityder till att sälja sex. Här fick forskarna ett mycket förvånande svar, mellan 20 och 30 procent av flickorna och mellan 30 och 50 procent av pojkarna totalt, alltså inta bara de som själva har sålt sex utan alla, kan tänka sig att acceptera att någon annan säljer sex mot betalning.

Forskarna har ingen bra förklaring till det, säger Gisela Priebe.

– Det är ganska höga siffror, de kanske står för att ”jag vill inte lägga mig i vad andra gör”. Att man inte vill ta ställning till vad andra gör.

Är ni överraskade över att det är så många?

– Ja, jag är lite överraskad. Jag hade väl väntat mig att det skulle vara färre som kan acceptera det.

Stefan Winiger
Stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista