1 av 8
Räddningsarbetare bär bort en av dem som omkom i vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
2 av 8
Klicka för grafik - Indonesien
3 av 8
By i det drabbade området. Foto: Scanpix
4 av 8
Räddningsarbetare söker efter överlevande. Foto: Scanpix
5 av 8
Räddnignsarbetare i området som drabbades av vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
6 av 8
Räddnignsarbetare i området som drabbades av vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
7 av 8
Bybor evakueras från området kring vulkanen. Foto: Scanpix
8 av 8

Stort vulkanutbrott hotar i Indonesien

19.000 har beordrats att fly
1:27 min

I Indonesien uppges nu över 150 människor ha omkommit i samband med flodvågen efter jordskalvet där. Ungefär 500 saknas. Och i samband med vulkanutbrottet på ön Java har cirka 30 människor omkommit. Samtidigt fortsätter evakueringen inför ett hotande vulkanutbrott i en annan del av landet.

Många av de överlevande på till exempel små öar rapporteras vara i stort behov av hjälp. Röda Korset i Indonesien skickar tält till vissa områden.

I samband med vulkanutbrottet på ön Java har cirka 30 människor omkommit, de flesta till följd av brännskador från vulkanaska.

Räddningsmanskap letar nu efter överlevare vid det jordbävningsdrabbade området väster om ön Sumatra, där ett skalv i måndags orsakade en tsunami.

Hela byar har spolats bort av vattenmassor men området är svårtillgängligt och exakt hur många människor som drabbats är oklart.

De drabbade Mentawai-öarna ligger en halv dags båtresa från staden Padang på västra Sumatra. Ögonvittnen talar om en tre meter hög våg som spolade bort uppemot tio byar bara minuter efter skalvet, som hade magnituden 7,7.

– En del människor kan ha hunnit springa upp på berget, men vi fruktar att många spolats bort, säger räddningsledaren.

Samtidigt brottas myndigheterna här i Indonesien nu med ytterligare en naturkatastrof, flera hundra kilometer bort i en annan del av landet, på huvudön Java. Där fortsätter evakueringen av människor som bor nära den uppvaknade vulkanen Merapi.

Runt 25 människor har redan dödats vid vulkanen, inklusive ett spädbarn.

Experter säger att ett stort utbrott av vulkanen kan komma när som helst. Omkring 19.000 människor har beordrats att omedelbart fly en zon runt vulkanen, men det är oklart hur många som lytt ordern.

– Vulkanen har spytt aska och glödande materia uppemot 1,5 kilometer upp i luften och den skickar heta moln ner längs slutningarna.

TV-bilder visar långa köer med bilar och motorcyklar med flyende människor, en del täckta av vit aska.

Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono avbryter nu ett besök i  Vietnam för att återvända till sitt ännu en gång katastrofdrabbade land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".