Kommunalrådet Helena Nyhus avgår

1:43 min

I Göteborg väljer det omdebatterade socialdemokratiska kommunalrådet Helena Nyhus att hoppa av sitt kommunalrådsuppdrag vid årsskiftet. En av orsakerna till avhoppet är den pågående mutskandalen inom Göteborgs stad, där det pågår sju olika brottsutredningar. Det har påverkat henne, säger hon till Ekot.

– Jag vill gå vidare och göra andra saker, den processen har pågått ganska länge. Men det är klart att den situation som var i våras också gjorde att det puttade det lite snabbare framåt, säger Helana Nyhus.

– Jag har ganska svårt just nu att känna att det är roligt med politik efter det som hände i våras.

Hur menar du då?

– Det ena är rent privat att jag funderar över min karriär och mitt vanliga liv. Det andra är den politiska pressen, det som händer. Man måste ta med det i beräkningen.

Vad menar du med den politiska pressen?

– Ja, det påverkar ju hela mitt liv och min familj och så vidare och då blir ju det en del av beslutet.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Helena Nyhus är i dagsläget ordförande för idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

Enligt henne informerade inte den dåvarande förvaltningschefen, som sedan blev avskedad, nämnden om vilka relationer som fanns mellan förvaltningen och ett byggföretag i Göteborg.

Sedan har avslöjandena om mutskandalen fortsatt och nu pågår sammanlagt sju olika förundersökningar.

Helena Nyhus har hela tiden haft partiets förtroende, ändå väljer hon alltså att avgå. Hon meddelade det sent i går kväll på internet, via Facebook.

– Jag ville berätta det innan media berättade det för mig. Det finns inget normalt sätt, att skicka ett pressmeddelande eller hur man än gör det så är det alltid lite krystat. Jag tyckte att det här var mitt sätt att berätta för mina vänner. Sedan är tydligen media mina vänner, för de har min Facebooksida uppe, säger Helena Nyhus.

Jan Andersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista