Irland måste spara dubbelt så mycket

"Budgetunderskottet ska ner till fyra procent"
1:35 min

Irlands regering har kommit fram till att landet de kommande fyra åren måste spara dubbelt så mycket jämfört med vad som sades i den förra budgeten för att komma till rätta med budgetunderskottet.

I år toppar Irland utan jämförelse budgetunderskottsligan i Europa. Budgetunderskottet beräknas uppgå till 32 procent av BNP.

Det är en engångseffekt eftersom det inkluderar kostnaden för att rädda landets krisbanker.

Men även om man räknar bort bankkostnaderna så beräknas budgetunderskottet bli tolv procent och även det placerar landet i topp på den liga som ingen vill toppa.

Den irländska regeringen har lovat att den på fyra år ska få ner budgetunderskottet till det mål som gäller för EU-länderna, nämligen tre procent.

Under arbetet med den budget som ska presenteras senare i höst så har regeringen redan kommit fram till att den måste spara, i form av nedskärningar och skattehöjningar, dubbelt så mycket jämfört med vad som utmålades i förra årets budget.

Skälet är att prognoserna för tillväxten har skrivits ner och att räntekostnaderna för statsskulden har skjutit i höjden.

Sparmålet ligger nu på 140 miljarder kronor på fyra år och per invånare är det nästan dubbelt så mycket som grannlandet Storbritannien som just sjösatt ett historiskt stort sparpaket.

Många bedömare befarar att de kraftiga besparingarna i sig kommer att ha en negativ inverkan på tillväxten i Irlands ekonomi.

De pekar då på att den irländska ekonomin gick ner på rött igen under det andra kvartalet i år efter att ha visat hyfsad tillväxt under årets första kvartal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".