Foto: Bertil Ericson/PRB

Systembolaget säljer allt mindre sprit

Systembolagets försäljning rasade kraftigt i april visar färsk statistik. Sprit-försäljningen minskade med 18 procent i hela landet i april, jämfört med samma månad förra året.

Det svenska monopolet fortsätter att tappa till gränshandel i Danmark och Finland, som båda har sänkt alkoholskatten.

Socialdemokraten Kent Härstedt utreder alkoholskatter och gränshandel på regeringens uppdrag.

– Vi hade väl förväntat oss att utvecklingen skulle fortsätta i den här riktningen, men att den skulle vara så dramatisk hade vi nog inte väntat oss, säger han.

Dramatisk minskning
Det är två saker som gör nedgången i Systembolagets försäljning i april dramatisk. Det ena är att spritförsäljningen nu minskar i hela landet. Tidigare var det främst i Sydsverige som Systembolaget tappade marknadsandelar.

Det andra är trendbrottet när det gäller öl, vin och cider. De varorna har legat ganska still trots att Danmark och Finland sänkt skatterna. Men nu tappar Systembolaget närmare 5 procent på öl och vin och drygt 9 procent på cider.

Sammantaget innebär det här att man för första gången kan se stora effekter på Systembolagets totala omsättning efter grannländernas skattesänkningar.

Steen bekymrad
Nedgången ligger i närheten av 10 procent och Systembolagets vd Anitra Steen är bekymrad.

– Det är klart att fortsätter den här försäljningsminskningen påverkar det våra intäkter totalt sett. Det som sker då är att vi får anpassa vår personalstyrka, säger hon.

Systembolaget kommer alltså att tvingas säga upp personal, men det blir inte aktuellt att minska antalet butiker, säger Anitra Steen.

Diskussion om alkoholskatten
Hon anser att försäljningsstatistiken för april understryker behovet att diskutera en sänkning även av den svenska alkoholskatten.

– Med de skattenivåer vi har i vår närmaste omvärld är det måste de politiska beslutsfattarna i Sverige också pröva den svenska alkoholskattens nivå, säger hon.

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt ska träffa socialminister Morgan Johansson redan på torsdag och diskutera just frågan om skattesänkningar.

Skattens storlek viktig
Kent Härstedt poängterar att det inte bara handlar om huruvida skatten ska sänkas eller inte, utan även hur mycket man i så fall ska sänka för att stoppa gränshandeln.

– Vi har en priskänslighetsutredning på gång inom ramen för vårt arbete som kommer att vara klar ganska snart. Den kommer att ge ett svar på var  människor väljer att köpa sin alkohol. Det kommer att vara ett ganska viktigt svar för både oss och regeringen, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista