Forskningsresultat förstördes

I Göteborg har svensk grundforskning om barn som idag får diagnosen damp eller adhd, helt förstörts.

Totalt handlar det om 22 hyllmeter med grundforskning som rivits sönder på grund av att två forskare krävt att få se forskningsmaterialet. Det har professorn Christoffer Gillberg och hans medarbetare vägrat, eftersom förutsättningen var total anonymitet för de inblandade.

En av medarbetarna är Kerstin Lamberg.

– Det är förstört, säger hon.

Hur då?

– Det är kört i en papperstugg. Vi har tagit det här beslutet därför vi inte kan skydda de enskildas säkerhet vad gäller deras integritet.

Forskning
Det förstörda forskningsmaterialet ligger bland annat till grund för hur barn med damp eller adhd behandlas och vilka kriterier som måste vara uppfyllda när ett barn får just diagnosen adhd eller damp av svensk sjukvård.

Forskningen visar bland annat att det finns biologiska förklaringar till damp och att mellan fem och åtta procent av befolkningen kan ha diagnoserna, damp, adhd, autism eller Asbergers syndrom.

”En tragedi”
Forskningen samt professor Christoffer Gillbergs undersökningar i att behandla de allra svåraste fallen av damp och adhd med amfetamin gör att bland andra forskaren Leif Elinder vill granska grundforskningen.

Han också fått stöd för detta av kammarrätten och nu senast i förra veckan av ledningen för Göteborgs universitet.

Idag är Leif Elinder bestört.

– Om det är sant så är det en tragedi. Det är viktigt att forskningen kan granskas. Här har det funnits oklarheter och vi vill se om den här studien som har pågått i 15 års tid om den har gått rätt till, säger han.

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".