Eniga i fördragsfrågan och många andra.

EU-fördraget kan ta över på toppmöte

1:43 min

Mycket tyder på att det kommer bli bråk vid morgondagens EU-toppmöte om en möjlig ändring av unionens fördrag. Tyskland och Frankrike har gjort en överenskommelse om en fördragsändring som har retat upp många av EU:s ledare.

Inte ens ett år har gått sedan EU:s nya fördrag kom på plats efter över åtta års hårda förhandlingar och motgångar.

Men redan nu vill Tyskland förhandla om fördraget så att det ska gå att införa en permanent krismekanism, en ny slags räddningsfond för att EU även i framtiden ska kunna hjälpa medlemsländer i akut ekonomisk kris.

I förra veckan kom Tysklands och Frankrikes ledare överens om en sådan här lösning och förbundskansler Angela Merkel upprepade i ett tal i dag sitt krav om en omförhandling av EU-fördraget.

Men förra veckans tysk-franska överenskommelse kallas i dag "oacceptabel" av eurogruppens ordförande, Jean-Claude Juncker. Uppgörelsen garanterar inte någon säker väg mot stabilitet, säger Juncker till den tyska tidningen Die Welt.

Efter årsskiftet blir Ungern EU:s ordförandeland, och enligt landets EU-minister är de flesta EU-länder motvilliga till en fördragsändring, inte minst på grund av de väldiga svårigheterna att få det nuvarande Lissabonfördraget på plats.

– Ingen vill öppna Pandoras ask, sa den ungerske EU-ministern i går.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa till riksdagens EU-nämnd i dag att vi alla "inser svårigheter med att öppna för nya förhandlingar om fördraget, som kan bli svårsmälta i många länder."

I morgon och på fredag träffas EU:s stats- och regeringschefer på toppmöte här i Bryssel.

Tanken var att frågan om bättre budgetdisciplin skulle vara huvudämne för diskussionen, bland annat då om sanktioner mot de länder som bryter mot EU:s budgetregler.

Nu finns risk att den frågan drunknar i en hätsk debatt om en möjlig förändring av fördraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista