Sofia Arkelsten vill inte svara på Ekots frågor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Åklagare vill titta på Arkelstens bjudresa

"Rör sig om påstådda mutbeteenden"
1:52 min

Den moderata partisekreteraren Sofia Arkelstens resa till Frankrike på oljebolaget Shells bekostnad blir nu ett fall för åklagare. Arkelsten hävdar att det rörde sig om en studieresa.

Riksenheten mot korruption ska gå igenom ärendet där oljebolaget Shell bjöd Arkelsten på flygresor, mat och hotellnätter, säger överåklagare Gunnar Stetler.

– Det rör sig om påstådda mutbeteenden i samband med en resa till Frankrike. Närmare vet jag inte. Eftersom det har tagits upp i massmedia så kommer vi att analysera det här närmare, något mer vet jag inte. Det kommer i sin tur naturligtvis att leda till att man antingen inleder en brottsutredning, det vill säga en så kallad förundersökning eller också inleds det ingen, säger Gunnar Stetler.

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten lät sig i maj 2008 bjudas på en resa till Pau i södra Frankrike.

Oljebolaget Shell frågade flera riksdagsledamöter om de ville delta i mötet om energifrågor men bara Sofia Arkelsten, tidigare moderat talesperson i miljöfrågor, nappade.

Hon fick resan, två hotellnätter, en lunch och en middag betald, enligt Shell. Ett liknande fall 2007 utreddes också av åklagare men ledde inte till åtal.

Svenska Shell anser att det är viktigt att ha bra kontakt med politiker, men de senaste två åren har man inte lyckats locka några riksdagsledamöter till det årliga evenemanget.

Shells informationschef Martin von Arronet säger så här om varför de som åker inte kan betala själva.

– Den fråga måste ställas till var och en, säger Martin von Arronet.

Sofia Arkelsten vill inte svara på Ekots frågor om varför hon tog emot Frankrikeresan. Hon försvarar den i ett skriftligt uttalande och säger att den faller inom ramen för uppdraget som riksdagsledamot. Till TT säger Arkelsten att hon uppfattar att resan och seminariet föll inom ramen för riksdagsuppdraget, och att det inte rörde sig om en bjudresa.

– Jag beklagar att mitt deltagande kan uppfattas som att jag har påverkats otillbörligen, säger hon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han inte har någon annan uppfattning i frågan än den Sofia Arkelsten har.

Han välkomnar att resan ska granskas av åklagare.

Ett alternativ till att låta Shell betala hade varit att ansöka om resebidrag från riksdagen. Därutöver kan partierna bekosta studieresor via partistödet.

På Institutet mot mutor säger ordförande professor Claes Sandgren att blotta misstanken om att en riksdagsledamot tar emot förmåner från ett företag inom beslutsområdet är olämpligt. Han säger så här om riskerna.

– Naturligtvis att politikern fattar beslut som gynnar det företag eller den bransch som det handlar om, säger Claes Sandgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".