Socialtjänsternas arbete kontrolleras inte

Socialstyrelsen som ska vägleda arbetet på socialkontoren, vet inte hur många anmälningar som varje år görs om barn som far illa. Den granskning som Ekot har gjort visar att få utredningar görs trots misstankar om övergrepp.

I anmälan efter anmälan bland de 200 förhandsbedömningar som Ekot har läst görs ingen utredning fast det finns klara misstankar om sexuella övergrepp eller barnmisshandel.

Anmälningar till landets socialtjänster om barnmisshandel och sexuella övergrepp sållas bort utan att någon talat med barnen.

Förvarnas om hembesök
Oftast så blir det bara ett samtal eller besök hos familjen. Men de besöken får föräldrarna veta om i förväg och hinner då både städa och tala om för barnen vad de ska säga.

Så var det när socialtjänsten kom hem till Petra som under sin uppväxt levde under mycket svåra hemförhållanden.

-– När socialtjänsten kom så gjorde de en sorts rundvandring, som jag upplevde det, att de gick runt i huset och sedan inför våra föräldrar så frågade de hur vi hade det och då är det klart att man svarade ja, berättar hon.

– De stod precis bredvid och jag vet inte om det vid ett sådant tillfälle när man inte hade byggt upp ett förtroende för den här människan, om man över huvudtaget skulle ha klarat av att säga någonting annat. Jag litade inte på andra vuxna människor. Sedan var besöket klart, säger Petra.

Ingen frågar barnen
Ekots granskning av över 200 sekretessbelagda förhandsbedömningar visar att barnen nästan aldrig själva får berätta vad som hänt eller inte hänt.

I 8 av tio förhandsbedömningar om barn under 12 år hörs aldrig barnen. Om barnen får frågan om hur de har det, så får de det ofta när föräldrarna är närvarande så som i Petras fall.

Socialstyrelsen kontrollerar inte
Den myndighet som ska vägleda arbetet på landets socialkontor är Socialstyrelsen. Men Socialstyrelsen vet inte hur många anmälningar som varje år görs om barn som far illa.

Åsa Börjesson är avdelningschef för Socialstyrelsens socialtjänstavdelning.

– Det vet inte Socialstyrelsen, säger hon.

Hur många utredningar startade landets socialtjänster förra året?

– Det har inte vi någon uppfattning om heller.

Har ni på Socialstyrelsen tittat på hur kommunerna använder förhandsbedömningsinstrumentet när man sållar bort ärenden?

– Nej inte vad jag känner till.

Är det så att ni egentligen inte vet hur det går till på socialkontoren när det kommer in en anmälan om ett barn som riskerar att fara illa?

– Nej vi har idag ingen tydlig enhetlig bild konkret hur det går till, utan den bilden förmedlas ju till oss bland annat utav länsstyrelserna. Vi är ju själva inte ute och tittar, säger Åsa Börjesson.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Petra i inslaget heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista