Irakiska familjer tillåts prövning i domstol

Tretton irakiska familjer, vars anhöriga har dödats av brittiska soldater i södra Irak, har vunnit rätten att få sin sak hörd i brittisk domstol. Domstolen ska pröva om den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter kan anses gälla i Irak. Familjerna kan då få kompensation av den brittiska staten.

Det handlar om en avgörande principfråga. Frågan är om den europeiska mänskliga rättighetskonventionen, som är inskriven i brittisk lag, gäller i brittiskt ockuperat område i Irak?

De brittiska advokater, som företräder de irakiska familjerna, hävdar att den gör det och att alla fall, där brittiska soldater har orsakat civila irakiers död, därför är misstänkta brott mot lagens paragraf om skyddande av mänskligt liv.

Krävs mer för skadestånd
Det i sin tur betyder, säger de, att civilrättsliga utredningar måste göras av varje dödsfall och att familjerna kan få skadestånd.

Det brittiska försvarsdepartementet anser att lagen inte gäller i Irak, men familjerna har nu vunnit rätten att få den frågan prövad i domstol.

Bland de tretton fallen finns civila irakier, som har blivit skjutna av brittiska soldater i omständigheter som armén har kallat misstag eller olyckshändelser.

Har betalt mindre summor
I flera fall har man bett om ursäkt och betalat mindre summor till familjerna. I ett fall för en som blev ihjälkörd av ett sladdande arméfordon, i ett annat fall en som trampade på en odetonerad bomb.

Men där finns också det mest kända, graverande fallet av övergrepp mot fångar: hotellreceptionisten Baha Moussa, som dog efter misshandel i brittisk fångenskap.

Ett beslut om krigsrätt mot de misstänkta soldaterna väntas när som helst.

Det familjerna och deras brittiska advokater vill ha är rätten till en civilrättslig process utanför de militära och rätten till verkliga skadestånd.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista