Israel i hämndsamtal efter attack i Gaza

Sex israeliska soldater dödades på tisdagsmorgonen när deras pansarvagn sprängdes, det hårdaste slaget mot den israeliska armén på nära två år och nu väntas hårda vedergällningar mot militanta palestinier i Gaza.

Explosioner och automateld från stridsvagnar och helikoptrar kunde höras över Gaza City i mer än femton timmar. Utöver de sex dödade israeliska soldaterna har sju palestinier dödats och över 100 skadats.

Tryck på israelisk reträtt
Hundratals palestinier har deltagit i striderna. Trycket väntas nu öka på att premiärminister Ariel Sharon ska dra tillbaka de israeliska trupperna och bosättarna från Gazaremsan, något hans eget parti, Likud, har motsatt sig.

Nu väntar den israeliska vedergällningen och enligt israeliska medier blir den hård. Den israeliska försvarsministern har haft överläggningar med arméledningen och beslut om vad som ska göras kommer att fattas inom regeringen, förmodligen senare på tisdagen.

Raider in i Gaza
Under den gångna veckan har armén gjort många raider in i Gaza alltsedan en gravid fyrabarnsmamma från en israelisk bosättning dödades tillsammans med sina fyra barn av en palestinsk krypskytt.

Enligt FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, har 1 100 palestinier blivit hemlösa sedan dess. Det är den mest omfattande raseringen av hus på åratal, enligt FN. Israeliska armén bestrider detta enligt den är uppgifterna om antalet rivningar av hus kraftigt överdrivna.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista