Många mobiler underkänns.

Sony Ericsson klarar inte mobiltest

TCO kommer att kräva att medlemmarna får rätt att säga nej till att arbeta med högstrålande mobiltelefoner, om inte tillverkarna gör mer för att minska strålningen. TCO har gjort en egen mätning som visar att endast en av fyra testade telefoner klarar strålningsnivåerna.

– Fortsätter tillverkarna att ignorera oron för strålningsriskerna måste vi fundera över andra vägval. Till exempel i avtal säga att man inte kan tvinga en medarbetare att använda mobiltelefon, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Bidrar ni till oron genom den här undersökningen?

– Nej, vi bidrar inte till oron, utan det är faktiskt precis tvärtom.

TCO har gått vidare stärkt av framgången med märkningen av bildskärmar. Nu gäller det mobiltelefoner som många har för nöjes skull men som också för många är ett dagligt arbetsredskap.

Sex klarar gränsen
Då blir det inte lika roligt längre, när man ser resultatet av mätningarna. Av 25 testade mobiltelefoner från de vanligaste tillverkarna är det bara sex som klarar TCO:s krav på strålning och ergonomi, och placeras i grupp 1.

Det är koreanska LG, amerikanska Motorola, japanska Panasonic och Sharp.

Ingen av de testade modellerna från Nokia eller Sony Ericsson finns i den gruppen som TCO rekommenderar.

Klarar inte ergonomin
Två av Nokias modeller, eller varannan testad, klarade strålningsmätningen men inte ergonomin och hamnar i grupp 2.

Samtliga sex av Sony Ericssons testade modeller hamnade i grupp 3, vilket betyder underkänt för både strålning och ergonomi. Här finns bland annat de senaste modellerna av storsäljande kameramobiler.

– Jag tycker att man just skulle profilera sig som ett konsumentkänsligt, miljömedvetet företag som har chansen att bli det första som också får hela TCO-märkningen, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Sony Ericson säger att man följer världshälsoorganisationens strålningsrekommendationer för sina mobiltelefoner.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".