"USA:s underrättelsetjänst ansvarade för övergreppen"

Uppdaterad 19:28
I USA har det hållits senatsförhör med generalmajor Antonio Taguba som utrett övergreppen på fångar i Irak. Den militära underrättelsetjänsten hade ansvaret för Abu Garaibfängelset vid tiden för övergreppen, hävdade Taguba i förhören.

– Misslyckat ledarskap, från brigadgeneralen och nedåt, brist på disciplin, ingen utbildning och ingen övervakning. Så sammanfattade generalmajor Antonio Taguba hur övergreppen på irakiska fångar kunnat ske.

Han hävdade också att ledningen för Abu Ghraib-fängelset sedan november 2003 tagits över av den amerikanska underrättelsetjänsten, något som statsekreteraren Stephen Cabone förnekade.

Okonventionella metoder
Under de långa förhören återkom begreppet Guantánamoisering: Att de okonventionella metoder som används mot terroristmisstänkta på Guantánamobasen också tillämpats i Irak i strid med Genèvekonventionen.

Det inkluderar metoder som att förhindra fångar att sova, utsätta dem för omväxlande extrem hetta och extrem kyla och hålla dem nakna i mörker under lång tid, allt för att mjuka upp dem inför förhör.

Sexuell förnedring aldrig tillåtet
Däremot var det aldrig tillåtet att förnedra fångarna sexuellt på det sätt som skedde på Abu Ghraib-fängelset.

Det står efter tisdagens förhör klart är att det inte bara handlar om sju perversa meniga på nattskiftet på avdelningen 1 A på Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. De fortsatta förhören kommer mycket att handla om hur högt upp man kan utkräva ansvar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista