Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Sverigedemokraterna presenterade budgetförslag

"Sverige har en extrem invandringspolitik"
1:38 min

Partiet vill ta bort klyftan i beskattning mellan löntagare och pensionärer helt nästa år och betala bland annat genom att strypa asyl- och anhöriginvandring till Sverige.

Johnny Skalin är partiets ekonomiske talesperson.

– Vi vill omfördela resurserna, framförallt genom att skärpa invandringspolitiken men också dra ner 9,5 miljoner på biståndet, säger Johnny Skalin.

Hur rimligt är det att tro att en skärpning som ännu inte ens är föreslagen ska leda till en besparing på nästan tio miljarder?

– Tittar vi på Danmark så såg vi en radikal minskning av antalet ansökningar bara genom att man ändrade lagen, säger Johnny Skalin.

Sverigedemokraterna har flera förslag om hur lagen ska ändras, och enligt Johnny Skalin skulle det bli möjligt att minska asyl- och anhöriginvandringen redan nästa år med 90 procent, den siffra beräkningen bygger på.

Det är realistiskt, svarade han på upprepade frågor på en välbesökt presskonferens i dag.

Den andra större besparingen i motionen gäller alltså biståndet, med en minskning nästa år med en tredjedel, 9,5 miljarder.

– Vi ser invandring och bistånd som en helhet. Vi ser också att Sverige har bidragit i en väldigt hög grad relaterat till vår omvärld. Det är Sverige som har en extrem invandrings- och utlandspolitik relaterat till andra länder och inte vice versa, säger Johnny Skalin.

Sverigedemokraterna, som anser att regeringen står för en lönedumpningspolitik, anser att alla som arbetar i Sverige ska betalas enligt svenska kollektivavtal.

Partiet föreslår också höjd a-kassa och mer pengar till polis och försvar.

Hur Sverigedemokraterna kommer att rösta när deras egen budgetmotion har fallit, på regeringens eller oppositionens budgetalternativ, det kunde Johnny Skalin inte svara på i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".