Heta känslor i Nigeria efter massaker

Tusentals muslimer demonstrerade på tisdagen mot massakern i förra veckan, då hundratals muslimer dödades av en kristen milis i Nigeria. Muslimska ledare passade också på att ge Nigerias president ett ultimatum: stoppa den kristna milisen eller axla ansvaret för vad som kan hända.

Känslorna är redan heta i norra och mellersta Nigeria, och vid protestdemonstrationen i staden Kano, passade unga muslimer på att bränna ett antal kristna butiker.

Mejade ner hundratals
Kano är det muslimska centret i Nigeria, där många har samma etniska rötter som de som mördades i förra veckan, mellan 250 och 630, enligt olika uppgifter. Då var det en kristen milis, som urskillningslöst mejade ner muslimer längs en huvudgata, med automatgevär.

Nu varnar muslimska ledare för hämnd, och ger president Obasanjo, själv muslim, ett sju-dagars ultimatum: stoppa det kristna våldet, eller ta ansvaret för konsekvenserna.

Brände bilder på Bush
Den muslimska världen är hotad, var budskapet, och morden på nigerianska muslimer är en del av ett i västvärlden planerat folkmord på muslimer runt hela världen. Samtidigt brändes bilder på USA:s president Bush och Israels premiärminister Sharon.

Våldet mellan muslimer och kristna har trappats upp, i en till synes oändlig spiral, sedan fem år tillbaka i just norra Nigeria, och krävt omkring 10 000 liv. Trots det är det inte fråga om ett religionskrig. Av Nigerias 130 miljoner invånare, hälften kristna, hälften muslimer, så lever den stora majoriteten i endräkt.

Det som utlöser våldet har ofta sin grund i små lokala etniska konflikter. Men i norra Nigeria, som gradvis bryter sig ut ur federationen, genom att införa ortodoxa Sharia-lagar, trummas känslor upp på varje sida, varje gång en konflikt bryter ut. Hämndaktioner föder nya hämndaktioner, och våld mer och brutalare våld.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".