Svårare för försäkringsbolag säga nej

Efter många års utredande är regeringen nu klar med ett förslag till ny försäkringsavtalslag. Den gamla lagen har funnits sedan 1927 och den nya innebär många förändringar, enligt justitieminister Thomas Bodström.

– Det blir skarpare regler bland annat för när försäkringsbolag får undanta att utge ersättning, missar man att betala in en premie ska det inte vara lika hårt som idag då man riskerar att inte få någon försäkring alls. Ytterligare en förändring är att det blir en större plikt för försäkringsbolagen att teckna försäkringar i större utsträckning än det är idag, säger Thomas Bodström.

Skyldighet teckna livförsäkring
Den skyldighet som hittills funnits att låta alla teckna hemförsäkring ska nu även gälla olycksfalls- och livförsäkringar. En total skyldighet att låta alla teckna livförsäkring blir det inte men det blir betydligt svårare att säga nej jämfört med i dag.

Den nya försäkringslagen ska också gälla kollektiva försäkringar som medlemmar i till exempel LO och TCO har. Tidigare har det inte funnits något regelavtal för de kollektiva försäkringarna.

Börjar gälla 2006
Ytterligare en förändring är att det ska bli möjligt att låta domstol avgöra om ett försäkringsbolag har rätt att säga nej till den som vill teckna en försäkring.

Den nya lagen är tänkt att börja gälla från 1 januari år 2006

Varför vill då regeringen införa så här tvingande regler för försäkringsbolagen?

– Därför att det ger ett starkare konsumentskydd och det ska bli en större rättssäkerhet för den enskilda försäkringstagaren. Men det är också så att det kan finnas situationer där man även i framtiden inte kan kräva av ett försäkringsbolag att teckna en försäkring, säger Thomas Bodström.

Betyder inte det här att det blir dyrare för den som tecknar försäkringen?

– Nej, eftersom man inte kräver att det ska vara i alla situationer. Det handlar om att det ska bli rättssäkrare och lika för alla och då blir det en bättre förutsägbarhet även för försäkringsbolagen när de ska fastställa premierna, säger justitieminister Thomas Bodström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista