Valaffirsch med sittande presidenten Laurent Gbagbo i Abidjan. Foto: Emmanuel Ekra/Scanpix

Valet ger förhoppning om stabilitet

"Vi behöver det här valet för fred"
2:15 min

På söndag är det val i Elfenbenskusten, landet brukade vara en av Afrikas mest stabila och välutvecklade ekonomier, men en statskupp och ett inbördeskrig satte stopp för utvecklingen. Nu hoppas invånarna att valet ska sätta punkt för tio år av kaos.

Ett stort gäng unga killar joggar förbi på väg till ett av de många valmötena i Elfenbenskustens största stad Abidjan. Alla har likadana vita tröjor med en av huvudkandidaterna på.

Den pedagogiska t-shirten om hur man ska fylla i röstkortet är populär - men oavsett vilken av presidentkandidaterna som är på bilden, finns det en sak alla verkar överens om:

– Vi behöver det här valet så att det kan bli fred, och landet blir ett igen, säger Elisa Bomene som sitter vid vägkanten och steker ägg och vitt bröd som hon säljer till de förbipasserande.

Då kommer pengarna tillbaks och alla kan jobba i lugn och ro igen, säger hon i väntan på nästa kund.

Och Elisas analys är en som de flesta bedömare håller med om. De utländska investerarna som flydde landet som brukade vara Västafrikas ekonomiska motor, håller just nu ett vaksamt öga på valet för att avgöra om det är dags att komma in igen.

Det här är ett val som har blivit uppskjutet sex gånger på fem år, och få vågade tro att det skulle bli av den här gången heller, men nu finns det ingen anledning till tvivel, säger Christian Preda, som är chef för EU:s 100 man starka grupp av valobservatörer:

– Inget tyder på att säkerheten är i fara heller, men de flesta ivorianer är oroliga, säger Preda.

Butiksägare kommer hålla stängt i helgen, FN har tagit in 500 man extra till fredsstyrkan som har fått förlängt mandat över valet, och det finns en krisplan för hur man ska lyfta ut alla utländska observatörer på plats om oroligheter bryter ut.

Opinionsundersökningar visar på att sittande presidenten Laurent Gbagbo kommer att vinna - men en minst lika viktig fråga är om de som förlorar kommer att acceptera resultatet, eller tar till gatorna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".