Jan Björklund. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

V lämnas utanför översyn av friskolor

S: "Vi kan inte avstå från inbjudan"
1:57 min

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tackat ja till inbjudan från utbildningsminister Jan Björklund om en översyn av reglerna för landets friskolor, trots att Vänsterpartiet inte får vara med.

Mikael Damberg, Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman, säger att han tycker i och för sig att det hade varit bra om alla tre partier varit inbjudna.

– Däremot tror jag inte att man ska avstå från en sådan här inbjudan för att diskutera hur våra skattepengar de facto går till att förbättra undervisningen och kvaliteten för eleverna och lärarna, snarare än stora vinstutdrag till ägarna av vissa fristående skolor. Så det är klart att vi är beredda att diskutera det med regeringen, säger Mikael Damberg.

Det var för en vecka sedan som utbildningsminister Jan Björklund bjöd in delar av oppositionen för överläggningar om friskolornas regelverk. Det han skrev var att han ville prata om var bland annat vilka kvalitetskrav som ska ställas på skolor för att de ska kunna dela ut vinst till ägarna och hur den kvalitetskontrollen ska gå till. Dagens regelverk är föråldrat anser Jan Björklund:

– Det som har hänt är ju att vi har fått väldigt stora koncerner som driver friskolor, som äger många skolor runt omkring i Sverige. Och en del av de koncernerna har i sin tur köpts upp av ännu större ägarkoncerner, ibland utländska.

– Där har vi inte tillräcklig kontroll av vem som äger i dag. Och lagstiftningen möjliggör inte för Skolinspektionen att tillståndspröva ägarna.

Så här förklarar Jan Björklund att regeringen inte bjöd in Vänsterpartiet till överläggningarna.

– Vänsterpartiet har ju en annan syn. De accepterar ju över huvud taget inte att fristående skolor ska kunna ta ut en vinst. Och det uppfattar jag, att det är en utgångspunkt.

Men Mikael Damberg välkomnar blocköverskridande överenskommelser i vissa stora frågor på skolans område.

– Det borde vi ha gjort om nya betygssystemet, det borde vi ha gjort om nya lärarutbildningen. Det borde vi ha gjort om gymnasieskolan. Nu kommer en inbjudan om just friskolor och vinst, och det är en fråga som vi är beredda att diskutera för det är ett problem att vissa friskolor kanske sänker kvalitetskraven för att dela ut vinster i stället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".