Arkelsten lämnar börsbolags styrelse

1:39 min

Det kommer nya uppgifter om moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Igår handlade det om den resa som Arkelsten låtit oljebolaget Shell bjuda henne på. Nu gäller det Arkelstens styrelseuppdrag i börsbolaget Sweco. När journalister började ställa frågor om det, bestämde hon sig för att lämna bolagets styrelse.

– Risken är att det kan uppfattas som att den här personen agerar till fördel för det här företaget, att det uppfattas utifrån som att den här personen kanske inte är neutral, att det blir en jävssituation. Många kanske tror att det är otillbörliga förmåner som också ingår, men det behöver det absolut inte vara, det kan vara ett vanligt styrelsearvode och det är helt ok, säger Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor till Ekot.

Enligt Dagens Nyheter beslutade Sofia Arkelsten att lämna styrelseuppdraget i Swecos styrelse under gårdagen efter det att tidningen ställt frågor om hennes uppdrag.

Moderaternas pressekreterare Evin Khaffaf säger till Ekot att Sofia Arkelsten funderat över sitt engagemang i Sweco under en längre tid, och kommit fram till att det inte är förenligt med hennes roll som partisekreterare.

Arkelsten fick styrelseuppdraget i våras då hon var riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Moderaterna. Hon uppgav igår för tidningen att hon skulle sitta kvar, men ändrade sig sedan.

Sweco är ett teknikkonsultföretag som bland annat arbetar med miljöteknik och omsatte förra året 5,9 miljarder kronor. Enligt DN var Arkelstens arvode för styrelseuppdraget 175 000 kr per år.

Riksenheten mot korruption ska nu se över omständigheterna kring den studieresa som Arkelsten lät sig bjudas på av oljebolaget Shell för två år sedan.

Enligt uppgifter i Aftonbladet har Sofia Arkelsten utöver resan till Frankrike åkt på minst två resor som arrangerats av intresseorganisationer. En resa i februari 2007 till Tanzania som betalades av RFSU och en studieresa i oktober 2008 till ett kärnkraftverk i Finland som betalats av organisationen Forum för energi.

Ekot har sökt Sofia Arkelsten men enligt hennes pressekreterare vill hon ännu inte kommentera de nya uppgifterna.

Fakta: Sofia Arkelsten

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är född 1976 och har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 2007. Under förra mandatperioden har hon varit ledamot i EU-nämnden och i miljö- och jordbruksutskottet.

Hon är uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm och innan hon blev invald i riksdagen har hon arbetat på Svensk Handel och som informationschef på Ica Sverige. (TT)

Maja Lagercrantz

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.