1 av 8
Klicka för grafik - Indonesien
2 av 8
Bybor vilar ut i lägret i Umbulharjo. Foto: Binsar Bakkara/Scanpix
3 av 8
Äldre kvinna i lägret i Umbulharjo. Foto: Irwin Fedriansyah/Scanpix
4 av 8
Kvinnor i lägret gråter då de fått beskedet att deras anhöriga omkommit. Foto: Irwin Fedriansyah/Scanpix
5 av 8
Räddningsarbetare bär bort en av dem som omkom i vulkanutbrottet. Foto: Scanpix
6 av 8
By i det drabbade området. Foto: Scanpix
7 av 8
Räddningsarbetare söker efter överlevande. Foto: Scanpix
8 av 8
Bybor evakueras från området kring vulkanen. Foto: Scanpix

Dödssiffran stiger i Indonesien

"Jag tackar gud att jag lyssnade på varningarna"
2:25 min

I Indonesien har dödssiffran efter en tsunami och ett vulkanutbrott tidigare i veckan nu passerat 300, och hundratals saknas fortfarande. Myndigheterna är hårt ansträngda för att hjälpa de drabbade. Vår korrespondent besökte ett överfullt flyktingläger intill vulkanen Merapi.

– Jag tackar Gud att jag lyssnade på varningarna och evakuerade före vulkanutbrottet.

Det säger Ngatinem, en av tusentals flyktingar som lämnat sina bostäder invid vulkanen, och tagit sig hit till ett tillfälligt läger i Umbulharjo, tio kilometer från Merapis rykande krater.

En släkting till henne var bland de 30 människor som dog när vulkanen  tidigare i veckan spydde ut ångor och het aska. De människorna hade inte hörsammat uppmaningar om att sätta sig i säkerhet.

Vägen härifrån upp mot vulkanens topp blockeras nu av poliser, även om en person i varje familj får passera upp för ett kort besök för att ge mat och vatten till djuren som är kvar. Det luktar svavel i luften, och läkaren Julie  Hamadi säger att många klagar på besvär med ögon och andningsvägar.

– Många känner också stress och ängslan. Vi har psykologer till hands för att hjälpa dem som behöver.

Just nu är vulkanen tyst, men experter säger att trycket är stort och att en ny eruption kan vara på väg. Vulkanen är en av Indonesiens mest aktiva och runt 1.400 människor har dödats vid Merapis eruptioner de senaste hundra åren.

Ingen vet hur länge tusentals människor kommer att behöva leva i flyktingläger som detta, innan Merapi lugnar sig. Samtidigt pågår ett intensivt räddningsarbete i en annan del av Indonesien, sedan en jordbävning och tsunami drabbat avlägsna öar i provinsen Västra Sumatra.

Minst 311 människor dog och flera hundra saknas efter måndagens jordskalv, och nu kommer uppgifter att ett varningssystem som installerades efter den stora tsunamin 2004 inte fungerade.

Här vid Merapi sörjer många särskilt ett av dödsoffren, en 83-årig man som hette Maridjan och som i åratal varit vulkanens andlige ledare, ansvarig för ritualer för att hålla kontakt med Merapis oförutsägbara andar. Maridjan, som blandade för-islamiska ceremonier med muslimska ritualer, vägrade lyda myndigheternas vädjan att  vakuera. Nu säger många här att utan Maridjans spirituella vägledning kommer livet att bli än osäkrare på Merapis bördiga sluttningar.

Ändå säger Ngatinem att hon inte tänker flytta.

– Jag är född här och har ingen annanstans att ta vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".