Göran Persson debatterar i riksdagen.

Statsministern kommer prickas av KU

Statsminister Göran Persson kommer för andra året i rad att få kritik av riksdagens konstitutionsutskott för att han inte drivit riksdagens linje i arbetet med EU:s nya grundlag. Riksdagens linje är att det är fel att EU:s regeringschefer ska ha en vald ordförande.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, blir på torsdagen helt klart med sin granskning av regeringen, men det är redan klart att statsminister Göran Persson kommer att få kritik.

Alla partier utom socialdemokraterna står, enligt vad Ekot erfar, bakom kritiken. Alla partier utom socialdemokraterna är också emot att EU:s regeringschefer ska ha en vald ordförande som väljs för en period av fem år. I dag byts ordföranden ut varje halvår och kommer från det land som är EU:s ordförandeland just det halvåret.

Perssons egen idé
Från början var det statsminister Göran Perssons egen idé att regeringscheferna i Europeiska rådet skulle ha en vald ordförande. Uppslaget skickades till EU:s ministerråd utan att riksdagen fick säga sitt.

Idén föll så småningom i god jord. Problemet var att riksdagen tyckte tvärtom och KU:s kritik går nu ut på att Göran Persson inte följt riksdagens linje, vilket Persson flera gånger hävdat, bland annat i KU-förhör för tre veckor sedan.

– Jag har aldrig någonsin tvekat att redovisa klart och tydligt var den svenska majoritetsuppfattningen finns samtidigt som jag också har haft skyldighet att redovisa vilken uppfattning regeringen har, sade Göran Persson.

Tror inte på statsministern
KU:s majoritet tror dock inte på Göran Persson och därför får han kritik. Att EU verkar vara på väg att anta Göran Perssons förslag samtidigt som riksdagen säger nej är något Persson ofta filosoferat över, så även i KU-förhöret för tre veckor sedan.

– Att sedan utfallet blir sådant, som jag från början önskade men som riksdagen inte ville ha, det är en ironi i sammanhanget som vi alla får försöka att leva med, sade han.

Troligtvis kommer det mer av den ironi Persson talar om. Eftersom förhandlingarna om EU:s grundlag inte är klara än måste regeringen gå till riksdagens EU-nämnd för att få veta om Sverige ska godta en vald ordförande eller stoppa hela grundlagsförslaget.

Andra partier följer efter
Här har redan folkpartiet sagt att i så fall ska grundlags-förslaget antas och förmodligen följer andra borgerliga partier efter.

I det läget uppstår den märkliga situationen att först får Göran Persson av riksdagen kritik för att han inte motarbetat en vald EU-ordförande. Några veckor senare skulle då samma riksdag välsigna ett svenskt ja till en vald ordförande eftersom EU:s grundlagsförslag annars riskerar att inte gå igenom.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista