Byggjobb i Sverige går förlorade med ny byggmetod

Hundratals tillfälliga enrumslägenheter för ungdomar i Stockholm planeras och byggs på ett helt nytt sätt. Det är bostadsmoduler på flytande pråmar eller på ben. De nya husen skeppas hit färdigbyggda från Estland, Polen och Tyskland, vilket gör att Sverige missar nya byggjobb.

Tre byggherrar ligger i täten för den nya trenden med utlandsbyggda billiga, flexibla byggprojekt. HSB är en av dem.

– Det företag som bygger de här stålplattformarna, den flytande delen av det hela, är estniskt men egentligen är det här en all-europeisk idé. Konstruktionen är från början ungersk och det byggs i Estland, det ska klassificeras av tyska Lloyds och sedan är det då en svensk beställare, säger Mårten Lilja, projektledare på HSB.

128 hyresrätter för unga
Den kluckande Bällstaviken i Stockholm ska bli platsen för fem flytande bostadshus med 128 hyresrätter för ungdomar som bosparar i HSB.

Modulerna som ska ligga på pråmar kommer helt kompletta från Estland med köks- och badrumsinredning.

– Det är en lockande miljö med sjöutsikt åt alla håll, säger Mårten Lilja.

Först ska kommunen ge sitt klartecken till hur vatten, avlopp och kajen ska anläggas. Bygglovet är kortare än vanligt och ska gälla i sju år. Det blir billigare så.

– Det är inte utan problem att komma med en sådan här lite okonventionell idé. Vi har nu råkat ut för en försening med en del bekymmer som vi hoppas kunna övervinna.

Två projekt till pågår i Stockholm. Arcona håller som bäst på att sätta upp 175 studentmoduler, byggda i Tyskland, hitkörda på lastbil.

Lägre kostnader utomlands
Ett tredje projekt har ännu inte lämnat ritbordet men bygger på samma idé: bygg monteringsfärdigt i länder där både bygg- och materialkostnad är lägre än i Sverige.

I efterdyningarna av debatten om rädslan för att Sverige ska översvämmas av arbetskraft från de nya EU länderna i Östeuropa kan man alltså konstatera att polacker och ester redan bygger till svenskarna, men hemma i sina egna länder.

För arkitekten Svante Berg var valet av byggare lätt. 27 kvadratmeter stora lådliknande moduler som står på ben som en oljeplattform är tänkta att byggas i polska Stettin.

Testade i Kina först
Att det blev ett polsk företag och inte ett svenskt var rena tillfälligheter, enligt Svante Berg.

– Vi råkade komma i kontakt med folk som visste hur man byggde billigt och rationellt. Det råkade vara i Kina. Vi testade det kinesiska konceptet men det föll på bland annat transportmöjligheterna. Därför började vi leta i Polen eftersom vi har polska arkitekter på kontoret och kontakter den vägen, säger arkitekten Svante Berg.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".