Få jobb utan utbildningskrav på Gotland

Arbetslösheten i Sverige är fortsatt hög, visar Arbetsmarknadsstyrelsens, Ams, siffror som presenterades i tisdags. En orsak är problemen för tillverkningsindustrin, som märks tydligt på Gotland där ett par tusen arbetstillfällen försvunnit de senaste åren.

Att hitta nya jobb är svårt. Många unga har tvingats lämna ön för att hitta arbete. Lena Andersson, chef för arbetsförmedlingen i Visby, är bekymrad.

– Vi har de senaste åren haft väldigt stora varsel. Det största är vår största industri, Flextronics, där man var 1 200 anställda när det var som mest. De har lagt ner sin produktion helt och hållet i Visby och det märks verkligen.

Kommer den här typen av jobb tillbaka?

– Nej, det tror jag att vi har slutat drömma om, att vi ska lyckas få tillbaka någonting i den här digniteten, säger hon.

Problem med havet
Havet, som är orsaken till åtminstone en del av Gotlands problem på arbetsmarknaden, innebär transportkostnader för företagen och gör det svårt att pendla. De senaste åren har en rad tillverkningsföretag försvunnit. Flextronics är ett exempel, sockerfabriken i Roma ett annat.

I dag är arbetslösheten 5,2 procent, en bit över riksgenomsnittet. Det är framför allt de enklare jobben utan krav på högre utbildning som saknas.

400 anställda på största företaget
Hoppet står som på så många andra håll till tjänsteföretag, till exempel faktureringsföretaget Faktab, som med sina runt 400 anställda är Gotlands största privata arbetsgivare i dag. Cecilia Lindkvist och Frida Åberg-Mattsson är några av dem som fått jobb där.

– Det är ganska svårt att få jobb om man inte har speciell utbildning. Faktab är ett väldigt bra företag på så sätt att man inte behöver någon speciell utbildning, utan man får internutbildning, säger Cecilia Lindkvist.

– Många av mina kompisar har åkt iväg utomlands och jobbat. Vissa har börjat plugga direkt, berättar Frida Åberg.

Hoppas på vinterturism
På Gotland hoppas man nu också kunna utnyttja turistströmmarna ännu mer även under vinterhalvåret. Ett kongresshus byggs just nu och den gotländska maten ska profileras. På högskolan pågår satsningar på spel och it, men att ersätta alla förlorade jobb blir svårt och Lena Andersson på arbetsförmedlingen är framför allt oroad över ungdomarna.

– Väldigt många flyttar härifrån för att klara sin försörjning. Förhoppningsvis kommer de tillbaka i produktiv ålder och kanske etablerar verksamheter och annat på ön. Men som det ser ut med den demografiska utvecklingen så har den inte visat på det, utan man kommer gärna tillbaka när man inte längre är produktiv i arbetslivet, säger hon.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".