Varning för mygg.

Livsfarliga tropiska sjukdomar ökar

Allt fler sjukdomar som tidigare bara funnits i tropiska områden kommer nu till Europa med de ökande resandeströmmarna. Forskare varnar bland annat för den livshotande influensaliknande sjukdomen denguefeber, som ökat kraftigt hos européer som inte känner till farorna.

– På 50-talet var denguefeber okänt i Europa. Nu har vi 100 000-tals fall säger Thomas Jelinek vid Institutet för tropikmedicin i Berlin.

Värre än sars
Vid Forum för resemedicin som hållits i Stockholm vittnade fler experter om att denguefeber nu blir vanligare i Europa genom importen av sjukdomen med hjälp av turister, främst från Sydostasien och Latinamerika.

Sjukdomen sprids via myggor som är aktiva dygnet runt, och det kan vara svårt att skydda sig. Det finns ingen särskild behandling, och försöken att skapa ett vaccin har ännu inte lyckats. Därför är det viktigt att öka kunskaperna, säger Thomas Jelinek.

– Tidningarna skriver mycket om epidemier som sars och fågelinfluensan, men om man jämför antalet drabbade så är det betydligt fler som får dengue.

En gång är ingen gång, men…
Den som infekteras första gången får influensaliknande symptom: feber, huvud och muskelvärk, men också diffus trötthet och hudutslag.

Andra gången man smittas kan det dock bli mycket allvarligare då en blödande variant av febern kan slå till. De första dödsfallen i sån hemorragisk denguefeber som importerats, har nyligen rapporterats i Europa.

I Sverige upptäcks ett hundratal fall per år men siffran väntas öka. Särskilt hos turister från Thailand, där många går tunt klädda och ger myggorna möjlighet till skrovmål både natt och dag.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista