USA inför hårda sanktioner mot Syrien

USA:s president George W Bush beslutade i måndags kväll att införa sanktioner mot Syrien, och anklagade landet för att stödja terrorism.

Den amerikanska presidenten säger sig nu ha tröttnat på vad Vita huset ser som bristande vilja hos den syriska ledningen att hjälpa till i kampen mot terrorism.

Kritisk till ockupation
Istället anklagas Damaskusregimen för att fortsätta stödja palestinska terrorgrupper och för att ha misslyckats med att stoppa militanta antiamerikanska grupper från att ta sig in Irak.

Bushregeringen är också kritisk till att Syrien fortfarande ockuperar Libanon och anklagar landet för att försöka komma över massförstörelsevapen.

Enligt presidenten hotar den syriska politiken stabiliteten i Mellanöstern och det är därför han nu beslutat att införa ekonomiska sanktioner mot landet. De innebär bland annat att exporten av alla amerikanska varor till Syrien, förutom mat och medicin, stoppas. Syriska flygbolag får inte längre flyga till USA, och vissa syriska tillgångar här i landet fryses.

Försämrar relationer
Enligt Damaskusregimen, som förnekar att den militärt stödjer palestinska grupper, kommer sanktionerna främst slå tillbaka mot amerikanska intressen. Oberoende bedömare tycks vara oense om åtgärderna får några större ekonomiska konsekvenser för Syrien.

Däremot är det en tydlig politisk markering och kommentatorer här i USA talar om en kraftigt försämrad relation mellan länderna.

Timingen ifrågasätts
Åtgärderna genomförs alltså i ett läge då Bushregeringen till följd av sin Israelpolitik, Irakkriget, och på senare tid turbulensen kring övergreppen mot irakiska fångar, redan är hårt kritiserad i arabvärlden.

I den amerikanska kongressen sa representanter för både demokraterna och republikanerna att de visserligen anser att sanktionsbeslutet var riktigt, men de ifrågasätter tidpunkten för att införa straffåtgärderna, som en av dem beskrev som extremt känslig.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista