Oro för strafftullar på lax i Norge

I Norge är oron stor för att fiskenäringen ska förlora stora pengar om EU inför strafftullar på norsk lax. Norska regeringen försöker att motverka planerna, som diskuteras i Bryssel i veckan. Men samtidigt finns det de i Norge som anser att den här typen av press från EU är bra.

Det har blivit en vana för Norge att bråka om laxen med EU, men den här gången är oron extra stor.

I EU-kommissionen förs diskussioner om att införa strafftullar på lax från länder utanför EU, däribland Norge. Meningen är att skydda produktionen i Storbritannien och Irland när laxen från länder utanför unionen ökat kraftigt.

Det är ovanligt att EU går så långt som att hävda att det krävs ett sådant skydd.

Dramatiskt för laxproducenterna
Strafftullen som diskuteras skulle ligga på motsvarande drygt 3 000 svenska kronor per ton lax, enligt norska medier. Det skulle bli dramatiskt för norska laxproducenter, enligt både branschorganisationerna och regeringen.

Norges fiskeminister Svein Ludvigsen, som besöker Bryssel i veckan, säger att regeringen ser allvarligt på frågan. Laxen är Norges näst största exportnäring och flera norska ministrar jobbar nu för fullt för att stoppa planerna.

Slaget inte förlorat
Värdet av exporten till EU kan minska med motsvarande över en halv miljard svenska kronor per år, eftersom den norska laxen skulle bli upp till 14 procent dyrare än idag, befarar en av branschorganisationerna.

Men Norges fiskeminister anser inte att slaget är förlorat ännu.

Norske ekonomiprofessorn Terje Vassdal, som följer fiskenäringen, tycker däremot att det behövs regleringar och press från EU.

Producerar för mycket
Norge är idag världens största laxexportör och nästan all lax kommer från odlingar. Utan EU:s regleringar skulle branschen producera ihjäl sig själv, säger han.

– Problemet är att norsk laxindustri har en tendens att producera för mycket. Då blir det svårt att få lönsamhet och konkurser blir resultatet. Vi har inte de regleringar som behövs hemma i Norge, säger han.

I slutet av nästa vecka väntas det bli klart om EU inför strafftullen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista