Statsminstern har fortsatt förtroende för Arkelsten

Reinfeldt: Diskussionen måste fortsätta
1:50 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt har fortsatt stort förtroende för Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten. Att hon bland annat satt i börsbolaget Svecos styrelse och tog emot en bjudresa från oljebolaget Shell när hon var miljöpolitisk talesperson påverkar inte Fredrik Reinfeldts uppfattning om henne.

Men vad det betyder för Moderaterna som parti är ännu oklart, säger han.

– Det är för tidigt att säga. Det är viktigt att visa att vi har ett förtroende för Sofia Arkelsten. Jag tycker att hon på ett bra sätt har beskrivit den förändrade roll hon har fått när hon går från att ha varit enbart riksdagsledamot till att nu också vara partisekreterare, säger Fredrik Reinfeldt.

Hade hon berättat detta för dig före utnämningen?

– Jag visste att hon skulle lämna ett styrelseuppdrag och sedan har hon ju till alla som har velat följa henne berättat om de här resorna på sin blogg bland annat och det finns liknande exempel på riksdagsledamöter som har gjort andra typer av resor. Jag tycker det är bra att hon markerar att det här kan riskera att leda till en disKussion om otillbörlig påverkan och som vi ska vara väldigt tacksamma för. Därför ska vi också fortsätta våra diskussioner om hur gränserna för det här ska se ut.

Sofia Arkelsten är riksdagsledamot och partisekreterare i Moderata samlingspartiet.

Som riksdagsledamot är hon skyldig att rapportera ekonomiska intressen och åtaganden.

Hon har ännu inte lämnat in något för den nuvarande mandatperioden, men tidigare finns uppgifter om bland annat hennes styrelsepost i det börsnoterade energikonsultbolaget Sweco, som hon nu lämnar.

När det gäller resor har riksdagsledamöter möjlighet att ansöka om sammanlagt 110 000 kronor var per mandatperiod.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt skulle mycket av riksdagsledamöternas kontakter aldrig bli av om alla sa nej till bjudresor.

– Då menar jag att vi möjligen är i ett landskap där mycket av kontakterna kommer att stängas ner. I bland får man i debatten en känsla av att det nästan är det enklaste. Vi har en riksdag som sitter på Helgeandsholmen med väldigt lite kontakt med omvärlden, och jag tror i grunden inte att det blir en bra riksdag eller bra riksdagsledamöter av det. Men jag är ödmjuk inför att det är en kritik som vi måste ta på allvar och att det är en gränsdragningsdiskussion som inte är enkel, säger Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".