Rättegången där två män åtalas vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för stämpling till terroristbrott, inleddes på torsdagsmorgonen. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Många svårigheter för åklagare i terrormål

Advokat: "Åka till Somalia inget brott"
1:57 min

I Göteborg idag startade rättegången mot de två män som misstänks för stämpling till terroristbrott. Enligt åklagaren ska de ha rest till Somalia för att förbereda sig inför självmordsattentat.

– Stämplingsbrottet är ju ett svårt brott att bevisa och ett brott som handlar om vad människor har för avsikt att göra. Den här utredningen innehåller också den stora svårigheten att fokus ligger mycket på Somalia och förhållandena där, säger Agneta Hilding Qvarnström.

När de två männen som nekar till gärningen steg in i rättssalen verkade de vara vid gott mod. De log och vinkade till vänner bland åhörarna.

Rättegången kommer att pågå under flera dagar och rätten har mycket att ta ställning till.

Åklagaren har under förmiddagen gett rätten en historielektion om det konfliktfyllda Somalia och sedan försökt förklara varför al-Shabab är en terroristorganisation, och varför Sverige har skyldighet att ingripa. Åklagaren drog också flera exempel på terrorattentat som tillskrivs al-Shabab.

De båda männen nekar till brott. Richard Backenroth är en av advokaterna.

– Att åka till Somalia är inte ett brott, så jag ser med intresse på hur rätten ser på det här.

Det beror alltså på om åklagaren kan bevisa att det var al-Shabab han besökte?

– Att besöka al-Shabab är inte heller något brott, inte i den gärningsbeskrivningen som åklagaren lämnat.

Men åklagaren hänvisar ju till EU-förordningar som beskriver al-Shabab som en organisation man måste bekämpa.

– Vi bestrider inte att EU har sådana förordningar och ser på saken så här. Men åtalet avser stämpling till terroristbrott vilket är ju så att säga en annan femma, säger advokat Richard Backenroth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".