Statsåklagare Nils-Erik Schultz. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Muthärvan i Göteborg väntas växa ännu mer

"Vi är bara i inledningen"
2:13 min

Den uppmärksammade kommunala muthärvan i Göteborg växer. I dag har statsåklagare Nils-Eric Schultz inlett ytterligare två förundersökningar mot anställda i kommunala bostadsföretag, och fler är att vänta.

– Misstankarna är liknande som i de andra ärendena, nämligen att de här tre personerna i två olika ärendena kommer att läggas in som misstänkta för mutbrott. Inte grovt, än så länge, säger Nils-Eric Schultz.

Vilka värden talar vi om?

– Det är inget som ligger i någon gråzon där man kan fundera över om det är en muta eller om man vill vara vänlig med varandra, utan det är belopp som gör att vi kommer satsa tid och resurser på det.

Totalt pågår nu nio förundersökningar. Misstankarna rör mutbrott, bestickning och trolöshet mot huvudman. Vilket kommunalt bolag det i dag rör sig om vill inte Schultz inte säga, men sedan Uppdrag Gransknings avslöjanden om oegentligheter på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg har tipsen strömmat in till åklagaren Nils-Eric Schultz och hans kollegor.

Utöver de nu senaste två förundersökningarna kommer han titta närmare på ytterligare två konkreta tips om mutbrott.

– Där ska vi ta in dokumentation från bolaget och där lutar det åt att det kommer att kunna inledas förundersökning under nästa vecka.

Men samtidigt som antalet förundersökningar ökar blir arbetsbördan ofrånkomligt tuffare, säger Nils-Eric Schultz.

I dagsläget har Nils-Eric Schultz åtta utredare, en assisterande åklagare och en ekonom till sitt förfogande. Eventuellt kommer han att få två utredare till, men det kommer att behövas ytterligare insatser, för fler tips väntar och antalet misstänkta kommer att öka framöver, säger han.

– Det är väl ett 20-tal som det är nu, och då är vi bara i en inledning.

Du tror att det blir fler?

– Det kommer att bli betydligt många fler. Det är ett 30-40-tal, skulle jag tro, när vi väl summerar ihop det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".