Förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens José Manuel Barroso. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Hätsk debatt om fördragsändring för EU

Reinfeldt: "Kan gå med på mindre ändring"
1:47 min

EU:s pågående toppmöte domineras av hätsk debatt om Tysklands krav på en ändring av fördraget som styr hur unionen fungerar. EU-kommissionens ordförande José-Manuel Barroso kallar det tyska kravet "oacceptabelt".

Kommissionsordföranden säger att det är både oacceptabelt och orealistiskt med en fördragsändring för att kunna dra bort rösträtten för ett land som bryter mot EU:s budgetregler, något som tyskarna vill.

Inför toppmötet som drog igång vid femtiden i dag har även flera andra EU-ledare varit mycket avvisande mot idén om att förhandla om EU:s fördrag, något som kan innebära folkröstningar i flera länder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket tveksam till delar av det tyska förslaget, men inför mötet öppnade han ändå för någon slags kompromiss:

– Jag tror bland annat på mer automatiska sanktioner för att inskränka rösträttsregler, att jag tycker att vi ska vara noggranna med att definiera hur vi ställer krav på att man minskar sina nationella statsskulder, vilket är en del av diskussionen. Och om jag känner att det finns bra bemötande av detta då har vi sagt att vi är beredda att gå med på en mindre fördragsförändring, förutsatt att det inte utlöser behov folkomröstningar i de länder som har det inskrivet i sina grundlagar, säger han.

För att få igenom det nuvarande fördraget krävdes bland annat två irländska folkröstningar. I dag säger Irlands finansminister att regeringen verkligen ska försöka undvika en ny folkomröstning, om det nu blir aktuellt med en ändring av EU:s fördrag.

EU:s toppmöte skulle ha tagit slut för i dag klockan tio, men debatten om fördraget har dragit ut på tiden.

Däremot har EU:s ledare, precis som väntat, lyckats klubba igenom är ett förslagspaket för ökad budgetdisciplin inom unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".