Tortyr satt i system även i Afghanistan

Det är inte bara i Irak som den amerikanska hanteringen av fångar har börjat ifrågasättas. Även från Afghanistan kommer nu uppgifter som antyder att tortyr av fångar inte är enstaka disciplinbrott utan satt i system.

Man visste inte, en undersökning har tillsatts, heter det på onsdagen från de amerikanska militära myndigheterna i Afghanistan. 

En afghansk polis, angiven som talibansympatisör, berättat för New York Times hur han enligt ett mönster som hämtat från irakiska Abu Ghraib klätts av naken, misshandlats och fotograferats av sina amerikanska fångvaktare.

Namngivet vittne
Från Irak fick vi bilder, från Afghanistan har vi fått ett namn, Sayed Nabi Siddiqui, och hans vittnesmål.

– Visste inte, men hade nu erfarit via media, säger USA:s toppgeneral Barno i Afghanistan.

Det är inte mycket mer än en månad sedan det New York-baserade Human Rights Watch publicerade sin senaste stora Afghanistanrapport.

Beskrivning i detalj
På 59 sidor beskrevs i detalj fall efter fall av amerikanska övergrepp i fängelser och fångläger, hur fångar misshandlades, utsattes för vattentortyr, nakna utsattes för frystemperaturer, berövades sömn och under lång tid tvingades stå i plågsamma ställningar. Även flera outredda mord, eller misshandel till döds, var dokumenterat.

USA sätter ett förfärande exempel för världen i sin hantering av fångar i Afghanistan, skrev Brad Adams, chef för Human Rights Watchs Asienenhet.

Förtryckarregimer världen över kan nu anföra USA som exempel.

Första fälttåget efter 11 september 2001
Afghanistan var USA:s första militära fälttåg efter 11 september-attackerna. Det skedde under operationsnamnet Enduring Freedom. Det skedde för att värna inte bara USA:s säkerhet utan också i namn av att befria afghanerna från talibanerna och där upprätta fundamentala fri- och rättigheter.

Genom att systematiskt kränka internationella lagar och mänskliga rättigheter, skrev Human Rights Watch i en ännu tidigare rapport, är USA också här på väg att förlora freden.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".