Polischef misstänkt för grovt tjänstefel

Minst en polischef vid länskriminalen i Stockholm misstänks för grovt tjänstefel. På grund av risken för jäv sköts utredningen från Umeå, där åklagare Peter Hertting leder förundersökningen. Men han vill inte berätta hur allvarliga misstankarna är.

En eller flera chefer inom stockholmspolisen är alltså misstänka. Hur många, eller på vilken nivå cheferna befinner sig, vill inte åklagare Peter Hertting säga. Han vill heller inte kommentera vilken styrka bevisen har.

– Det gäller ju förundersökningssekretess i pågående utredningar, säger han.

Den här nya utredningen har samband med utredningen mot en annan polis vid länskriminalen i Stockholm, en kommissarie som sitter häktad misstänkt för narkotikabrott. Det finns också uppgifter om att kommissarien har förmedlat hyreslägenheter till sina chefer inom stockholmspolisen.

Men vad misstanken om grovt tjänstefel mot en eller flera polischefer, alltså kommissariens överordnade skulle bestå i, vill inte åklagare Peter Hertting säga.

Inte heller om någon har förhörts, eller delgivits misstanke om brott. Men förundersökningen rullar på. Grovt tjänstefel är ett brott som kan ge fängelse i mellan sex månader och sex år.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".