Oljepriset fortsatt högt

Efterfrågan på olja i världen kommer i år att bli det högsta på 16 år. Och det betyder att priset kommer att hållas kvar på en hög nivå. Det skriver den internationella energiorganisationen IEA i sin månadsrapport idag.

Efterfrågan på olja i världen kommer i år att bli det högsta på 16 år. Och det betyder att priset kommer att hållas kvar på en hög nivå. Det skriver den internationella energiorganisationen IEA i sin månadsrapport idag.

Enligt den Parisbaserade organisationen som servar 26 av världens industrinationer med data, så kommer världens efterfrågan på olja att vara lika hög i år som 1988.
Det bror på att den ekonomiska tillväxten i världen blir stark i år.

Det där med tillväxten och oljeefterfrågan kan ju vara lite svårt att ta till sig för en europé, men faktum är att det är Kina som drar loket den här gången.

Världens oljekonsumtion kommer i år att öka med 270 000 fat om dagen, till 1,95 miljoner fat, vilket ger 80,6 miljoner fat för helåret.

Det kommer att leda till att oljekartellen OPEC:s medlemsländer kan komma att öka sin utvinning, eftersom oljeländerna utanför OPEC, som Ryssland, inte kan leverera för att möta efterfrågan. Det leder till höjda råoljepriser, vilket i sin tur håller tillbaka tillväxten.

Enligt IEA måste medlemsländerna diskutera hur man ska lösa frågan om att få nödvändig tillgång till oljan för att säkra den ekonomiska uppågången i världsekonomin. Det låter hotfullare än vad det är, för andemeningen är att förmå OPEC att öppna oljekranen lite till och öka utbudet så att priset fallet tillbaka från de rekordhöga nivåer som är idag.

Idag har priset på den råolja som handlas i New York gått upp till 40 dollar och 38 cent. Och den för svensk ekonomi viktigare Nordsjöoljan, Brent, handlas till över 38 dollar per fat i London idag.

Efterfrågan på bensin går upp nu under den varmare åretiden i västvärlden. Men när efterfrågan på eldningsolja ökar igen i höst och vinter, tror IEA att priset kommer att stiga ännu mer.

Och så är det den kinesiska oljekonsumtionen. Den har ökat med 20 procent första kvartalet i år jämfört med 2003. När andra kvartalet summeras blir ökningen ännu större, tror IEA.

Det saknas ungefär 800 000 fat råolja per dag på världsmarknaden, för att få tillgång och efterfrågan att gå ihop.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista