Kommunförbundets och landstingsförbundets ordförande Ilmar Reepalu och Lars Isaksson.

Ökat underskott i kommuner och landsting

Landstingen och kommunerna i landet väntas i år gå med närmare tio miljarder kronor i underskott. Det är betydligt sämre än tidigare beräkningar.

– Det ser allvarligt ut för oss därför att vi har en situation där vi redan förra året hade det besvärligt i kommunsektorn. Vi hade ungefär 115 kommuner som inte klarade sin ekonomi 2003. Det ser vi nu när vi får in boksluten, säger Ilmar Reepalu, ordförande i Kommunförbundet.

Mer än i tidigare prognoser
Trots besparingar och trots att många kommuner och landsting höjde skatten förra året går landstingen och kommunerna tillsammans mot stor underskott i år. Det är betydligt mer än vad som angavs i prognosen i höstas.

Sex miljarder kronor för kommunerna och fyra miljarder bland landets landsting. Det beror på att skatteunderlaget har blivit betydligt sämre än beräknat och att statsbidrag på 2,6 miljarder kronor dragits in av staten.

Nu väntar i många fall nedskärningar och kanske skattehöjningar

Reformer inte finansierade
Ilmar Reepalu är kritisk mot riksdag och regering som han menar lägger ut stora nya uppdrag på kommuner och landsting, bland annat inom barn- och handikappomsorgerna, reformer som inte alltid är finansierade.

– Jag riktar inte kritik mot någon enskild minister utan jag riktar kritik mot att de som sitter i riksdagen, oavsett för vilket parti, är väldigt duktiga på att tala om på vilket sätt vi ska förbättra och förstärka vårt samhälle med olika välfärdsreformer.

– Jag tror inte att något parti går fri från den kritiken. Men man är inte lika duktig på att visa på hur man ska finansiera de reformerna. Riksdagen kan gärna ta de lite finarebesluten, men samtidigt måste den ta de lite mer negativa besluten om hur reformerna ska finansieras.

Det här har ju du sagt många gånger tidigare, men det verkar ju vara en röst i öknen?

– Nej då, jag känner att jag spottar på en sten och den håller väl på att bi lite fuktig snart, säger Ilmar Reepalu.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".