Strider i Karbala - motståndsmän dödade

Hårda strider har pågått under natten till onsdagen och morgontimmarna i den heliga staden Karbala, sydväst om Bagdad. Enligt amerikansk militär har minst 20 motståndsmän ur den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadrs milis dödats.

En av moskéerna i Karbala är omringad av amerikanska stridsvagnar och pansarvagnar. I högtalare uppmanas upprorsmännen att nu ge upp, lämna moskén och ge ifrån sig vapnen.

I en annan av de heliga städerna, Najaf, sitter konfliktens huvudperson Muqtada al-Sadr fortfarande kvar och förhandlingarna fortsätter med andra shiamuslimska ledare om att milismännen och al-Sadr ska lämna staden.

Kravet är dock att även de amerikanska styrkorna överger belägringen och att irakisk polis övertar kontrollen. Hittills har amerikanarna avvisat detta. Milismännen måste avväpnas och Muqtada al-Sadr ställas inför rätta.

Muqtada al-Sadr ses också som en av de ansvariga för kidnappningar av utlänningar, framför allt amerikaner. Han har utlovat belöningar till var och en som lyckas fånga en utlänning levande.

Samtidigt, bara dagen efter att fruktansvärda bilder kunde ses via internet på hur en amerikansk gisslan halshuggs visar tv-kanalen Al-Arabiyya en ny amerikansk gisslan, tagen av en grupp som kallar sig ”Den islamistiska hämndskvadronen”.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".