Kön får inte avgöra prissättning

Särskilda tjejtaxa för taxiresor och olika premier för män och kvinnor i pensionsförsäkringar ska inte längre vara möjligt. Det är de viktigaste förslagen till en vidgad lagstiftning mot könsdiskriminering.

– Enligt vårt förslag införs ett skydd mot diskriminering vad gäller kön när det handlar om varor, bostäder och tjänster. Det har inte funnits tidigare, säger Göran Ewerlöf är ordförande i diskrimineringslagstiftningen.

Ny lag nästa höst
Olika åldergränser för män och kvinnor för att få komma in på krogen, särskild tjejtaxa för oroliga tjejer som åker hem från krogen mitt i natten och högre premier för en kvinna som tecknar en pensionsförsäkring, eftersom kvinnan ju kommer leva längre än mannen.

Dessa tre exempel kommer i framtiden att räknas som könsdiskriminering enligt ett utredningsförslag som presenterades på onsdagen och som troligen kommer träda i kraft som lag nästa höst.

Tanken med förslaget är att vidga beteckningen könsdiskriminering och låta det omfatta även varor och tjänster.

– Utgångspunkten är att man inte ska kunna använda kön för att ha olika priser för varor, säger Göran Ewerlöf.

Frisörpriserna kan ändras
Den nya lagen kommer troligen att leda till flera intressanta problem. Att kvinnor betalar mer för att klippa sig kan innebära diskriminering om inte frisören kan påvisa att det tar längre tid att klippa en kvinna.

Kvinnoboende undantas
Den nya lagen mot könsdiskriminering ska alltså omfatta även varor och tjänster men det kommer att finnas flera undantag för att freda kvinnor berättar utredaren Göran Ewerlöf.

– Ett exempel är tjejgym. Det är en typiskt fredad zon som vi tycker att man bör behålla. Ett annat exempel är boende för kvinnor, exempelvis kvinnojourer och boende för hemlösa kvinnor, säger Göran Ewerlöf.

Förslagen om vidgad könsdiskriminering är delar av ett större utredningsarbete där syftet är att skapa en mer enhetlig lagstiftning mot diskriminering och eventuellt också en enda ombudsman för alla olika typer av diskriminering.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".